СП Siemens оскаржило відмову суду в позові до «Ростеху» про повернення турбін з Криму

Новини
Фото: Siemens Pressebild

Арбітражний суд Москви прийняв до розгляду апеляційну скаргу ТОВ «Сіменс технології газових турбін» – спільного підприємства німецького концерну Siemens і АТ «Силові машини» – на відмову суду в позові до структур держкорпорації «Ростех» – ВАТ «ВО «Технопромекспорт» і ТОВ «ВО «Технопромекспорт» – про повернення німецьких турбін, незаконно переміщених в окупований Крим в обхід санкцій Євросоюзу.

Про це повідомляє агентство ТАСС, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно картотеці Арбітражного суду Москви, скарга надійшла до суду 16 лютого.

10 січня 2018 року Арбітражний суд Москви відмовив «Сіменс технології газових турбін» в позові до ВАТ «ВО «Технопромекспорт» і ТОВ «ВО «Технопромекспорт» про повернення турбін з Криму.

14 грудня 2017 року Арбітражний суд Москви за аналогічним позовом відмовив Siemens у визнанні недійсною угоди щодо постачання чотирьох газотурбінних установок на адресу «Технопромекспорт», який згодом перемістив їх в Крим, і поверненні даного майна.

5 февраля 2018 года в Москве Девятый арбитражный апелляционный суд принял к рассмотрению жалобу Siemens на решение Арбитражного суда, отклонившего иск к структурам госконцерна «Ростех».

Нагадаємо, 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.

2 листопада, під час засідання Арбітражного суду Москви представник «Технопромекспорт» повідомив, що Siemens представив російській компанії перед засіданням суду письмові пояснення, згідно з якими газові турбіни були вироблені не спільним підприємством «Сіменс технології газових турбін», а німецькою Siemens AG.

14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».