Порошенко доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції робочої групи змін до Конституції щодо Криму

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: Youtube Радіо Свобода

Президент України Петро Порошенко негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою. За його словами, він не знав, що група вже завершила свою роботу.

Про це глава держави заявив в середу, 28 лютого, на прес-конференції в Києві, відповідаючи на питання кримськотатарського телеканалу ATR, стосовно того, коли може бути ухвалене рішення щодо наданню Криму статусу кримськотатарської національної автономії, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Я не бачив пропозицій робочої групи. Вони мають бути затверджені Конституційною комісією. Я негайно після нашої зустрічі звернуся до Конституційної комісії для того, щоб вона провела публічне обговорення пропозицій робочої групи, і як тільки буде там знайдений остаточний варіант, як я і обіцяв, питання щодо національної, або національно-культурної автономії , внесення змін до Конституції, мною буде ініційоване перед Верховною Радою. Я дуже сподіваюсь, що Верховна Рада підтримає ці пропозиції», – сказав Порошенко.

При цьому, звертаючись до кореспондента ATR Ельвіни Сеїтбуллаєвої, яка задала питання, президент зазначив, що саме зараз від неї дізнався, що робоча група Конституційної комісії завершила напрацювання змін до Конституції щодо статусу Криму.

В свою чергу журналістка вказала, що мова йде не про національно-культурну, а про національно-територіальну автономію кримських татар у Криму.

«Я врахую Вас», – відповів Порошенко.

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.

17 серпня Петро Порошенко заявив про необхідність прискорити підготовку змін до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим з тим, щоб відповідний законопроект якомога швидше був презентований у Верховній Раді.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.

30 листопада 2017 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.