У Криму «суд» не прийняв позов з вимогою зупинити «реставрацію», що руйнує Ханський палац

Новини
Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

В окупованому Криму «Желєзнодорожний райсуд» Сімферополя відмовився прийняти позовну заяву колишнього директора Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміри Аблялімової про зупинку варварської «реставрації» Ханського палацу в Бахчисараї, яка руйнує пам’ятку історії кримських татар.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Микола Полозов, який подавав позов від імені Аблялімової, передає Центр журналістських розслідувань.

«В кінці лютого від імені Ельміри Аблялімової був поданий позов до ТОВ «Кірамет», яке на субпідряді і здійснює варварське руйнування пам’ятника культурно-історичної спадщини кримськотатарського народу під виглядом «реставрації» і «першочергових протиаварійних робіт». Суд відмовився прийняти позовну заяву оскільки «порушення прав, свобод і законних інтересів заявника Аблялімової Е. Н. не вбачається»», – написав Полозов.

За його словами, таким чином «Залізничний райсуд» Сімферополя не тільки проігнорував ч.3 ст.44 Конституції РФ, яка на поточний момент «де факто» діє на окупованій території Криму і зобов’язує кожного берегти і піклуватися про пам’ятки культури та історії, «але і відмовив кримським татарам в праві на захист єдиного пам’ятника палацової архітектури кримських татар».

«Їм залишається тільки спостерігати, як російська окупаційна адміністрація не тільки переслідує інакомислячих, в спробах залякати вільний народ, а й послідовно знищує кримськотатарську культурно-історичну спадщину, на яку руку не піднімала навіть німецька окупаційна адміністрація в роки Другої Світової війни», – додав Полозов.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року з’ясувалось, що затіяна кримською «владою» дорога «реконструкція» фактично знищує Ханський палац у Бахчисараї. Всі роботи, які йдуть прискореними темпами, виконують не фахівці-реставратори, а звичайні робочі, які використовують методи, матеріали та інструменти, які руйнують первісний вигляд музею.

6 лютого 2018 року колишній голова комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян, кримський активіст Едем Дудаков повідомив, що черепицю і дерев’яні балки, зняті в результаті «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї, виявили на території пам’ятки архітектури Зинджирли-медресе. Дерев’яні балки палацу знищили. Частину розпиляли, а частину – відвезли. Крім того, за даними Дудакова, російська фірма-підрядник «Атта-груп», яка виконує «реставрацію», планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану.

10 лютого голова Меджлісу крымськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що в результаті проведення окупантами так званої «реконструкції» Ханського палацу в Бахчисараї окремі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

15 лютого видання Crimean Tatars повідомило, що опади руйнують Ханський палац у Бахчисараї, що залишився без даху в результаті «реконструкції».

16 лютого колишній директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова через адвоката Миколу Полозова подала в «Желєзнодрожний райсуд» Сімферополя позов з вимогою припинити варварську «реконструкцію» Ханського палацу. Відповідачем є сімферопольське ТОВ «Кірамет» – субпідрядник робіт. Аблялімова вимагає зупинити роботу компанії «Кірамет» в Ханському палаці, провести комплексну судову експертизу із залученням експертів археологічної, культурологічної, історичної, реставраційної та будівельної спеціальностей для оцінки завданих збитків, завданих палацу.

20 лютого Ельміра Аблялімова повідомла, що через «реконструкцію» Ханського палацу в Бахчисараї тріснув фасад Великої Ханської мечеті (Хан-Джамі – ред.).