Київ практично нічого не робить, щоб звільнити голодуючого Балуха – Щекун

Новини
Володимир Балух на «суді» Фото: RFE/RL

Гендиректор українського держпідприємства «Національне газетно-журнальне видавництво», один з лідерів кримського Євромайдану Андрій Щекун вважає, що офіційний Київ практично нічого не робить, щоб звільнити українського активіста Володимира Балуха, який оголосив голодування в СІЗО окупованого Криму.

Таку думку Щекун висловив, коментуючи голодування Балуха, яке триває 10 днів, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

«Україна мало робить для того, щоб підтримати наших політв’язнів і їх сім’ї. Яка роль держави? Дати тільки заяву через те, що громадськість і правозахисники тиснуть? Цього замало. Володимир Балух – самодостатня людина і приймає рішення, розуміючи, і ризикуючи своїм життям. Громадськість і адвокати роблять все, що можливо. У нас є новий омбудсмен Людмила Денисова. Чому вона мовчить щодо Балуха?», – сказав Щекун.

Директор ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрій Щекун Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України зажадало негайно звільнити засудженого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха, який в знак протесту десятий день голодує в СІЗО.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив українського активіста Володимира Балуха за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів.

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок «Роздольненського районного суду» Володимиру Балух, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

19 березня так званий «Роздольненський районний суд» обрав для Володимира Балуха запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 червня в кримінальній справі за обвинуваченням в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.

Нагадаємо, 22 серпня 2017 року в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. 6 грудня 2017 року Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Обвинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).