Капітану керченського судна «Норд» оголошено про підозру в незаконному рибному промислі: суд відбудеться в Херсоні

Новини
Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко в Херсонському міському суді, 6 квітня 2018 р Фото: investigator.org.ua

11 квітня у 16:00 у Херсоні відбудеться суд для обрання запобіжного заходу капітану судна «Норд» Володимира Горбенко. Його підозрюють у порушенні ч.1 ст. 249 (незаконне зайняття рибним промислом) КК України. Це вже друга підозра, про яку повідомлено капітана.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив Микола Єложенко, прокурор відділу прокуратури АРК.

«Ми зранку подали клопотання про обрання запобіжного заходу. Суд має бути сьогодні. Нам відомо, що риболовецьке судно «НОРД» здійснювало рибний промисел в Азовському морі на підставі так званого «Разрешения на добычу (вылов) водных морских ресурсов», виданого «Азово-Черноморским территориальным управленнием Федерального агентства по рыболовству» та інших документів, виданих органами, що діють на тимчасово окупованій території півострову Крим», – повідомив Єложенко.

Головуючий суддя – Мусулевський Ярослав Андрійович.

12 квітня у Харкові відбудеться суд у адміністративній справі моряків судна «Норд», яких 8 квітня співробітники генконсульства РФ  у автомобілях з дипломатичними номерами намагались перевезти через державний кордон України без відповідних документів. На порушників було складено адмінпрротоколи за статтею 204-1 КУпАП.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинилисудно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

6 квітня суд Херсона арештував Горбенка на 45 діб з правом внесення застави у 35 240 гривень. 

8 квітня російські дипломати у автомобілях з дипномерами вночі здійснили спробу вивезти членів команди «Норд» через автомобільний пункт пропуску «Гоптівка», що на Харківщині. За спробу перетину державного кордону України без відповідних документів  на порушників складено адмінпрротоколи за статтею 204-1 КУпАП.

9 квітня керченських моряків для перетину кордону через «Чонгар» без документів привезли ті ж дипломати РФ.

Керченські моряки з судна «Норд», що 8 та 9 квітня двічі намагалися проїхати до Криму через КПВВ без належних документів, з’явилися на допит в управління СБУ в Херсоні.