Фігуранти «справи Веджіє Кашка» знаходяться в медсанчастині СІЗО Сімферополя – адвокат

Новини

Фігуранти «справи Веджіє Кашка» Асан Чапух і Бекір Дегерменджі в даний час знаходяться в медсанчастині СІЗО Сімферополя.

Про це повідомив захисник Чапуха – адвокат Айдер Азаматов, передає Центр журналістських розслідувань.

Адвокат написав на своїй сторінці в соцмережі, що у його підзахисного Асана Чапуха після перенесеного інсульту оніміла ліва нога. За інформацією адвоката, у Дегерменджі підвищений тиск, і його турбують головні болі.

Адвокат нагадав, що в СІЗО не людські умови утримання, дуже сиро і волого, а у Бекіра Дегерменджі астма, і для нього це особливо небезпечно.

Азаматов також написав, що 16 березня 2018 року його подав апеляційну скаргу на останнє продовження запобіжного заходу, але дата розгляду скарги не призначена.

Раніше «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на запобіжний захід фігурантів «справи Веджіє Кашка», за яким у вимаганні звинувачують чотирьох активістів кримськотатарського руху. 

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка.