У Криму арештований капітан затриманого українського судна «ЯМК-0041»

Новини
Затримане українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» у Криму Фото: iz.ru

В окупованому Криму арештований капітан затриманого російським прикордонним кораблем 4 травня біля берегів півострова українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктор Новицький, якого обвинувачують у браконьєрстві.

Про це повідомляє «кримське прикордонного управління ФСБ РФ», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство РІА Новини.

«Йому (капітану) обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. У разі доведення провини Новицькому загрожує позбавлення волі на строк до 5 років», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, затриманий капітан «ЯМК-0041» знаходиться в ізоляторі тимчасового утримання.

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України.

МЗС України вимагає від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі моряків судна «ЯМК-0041».

Олег Слободян, помічник глави Держприкордонслужби України в ефірі програми «Питання національної безпеки», телепроект Центру журналістських розслідувань,  заявив, що РФ господарює в Чорному і Азовському морях, контролює акваторію анексованого Криму і захоплює українські судна разом з екіпажами. Державна прикордонна служба поки що не може своїми силами протистояти беззаконню РФ в українських територіальних водах.

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно накладено арешт.