Джемілєв закликає Балуха і Сенцова припинити голодування

Новини
Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв Фото: Reuters

Національний лідер кримських татар, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернеться до українських політв’язнів Кремля Володимира Балуха та Олега Сенцова з проханням припинити голодування, щоб зберегти здоров’я і життя.

Про це Джемілєв заявив під час перебування в Торонто (Канада), повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Я не думаю, що слід вбивати себе за гратами. Вони молодці, що оголосили голодування та протримали його певний час, адже це мобілізувало суспільство. Однак п’ять днів тому я говорив із Балухом і сказав йому: «Я пишаюся тобою, але ти мусиш вийти звідти живим. Росія не та країна, в якій можна розраховувати на гуманність. Те саме я хочу сказати й Сенцову», – сказав він

Джемілєв підкреслив, що за умови відсутності примусового годування у людей, які оголосили голодування, «залишаються лічені дні».

«Взагалі голодування мають сенс лише, коли про них стає відомо широкій громадськості, тобто вони використовуються для привернення уваги», – пояснив лідер кримських татар.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів.

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок «Роздольненського районного суду» Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок. Зараз «Роздольненський районний суд» знову судить Балуха вже за обвинуваченням в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.

25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Сенцов відбував покарання в колонії суворого режиму в Республіці Саха (РФ). У жовтні 2017 року стало відомо, що Сенцова етапували до виправної колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ), відому під назвою «Білий ведмідь».

14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.