У Криму знову відмовилися порушити справу за фактом загибелі Веджіє Кашка – адвокат

Новини

Управління Слідчого комітету РФ в анексованому Криму повторно відмовилося відкрити кримінальне провадження за фактом загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Про це у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

Полозов зазначив, що у лютому 2018 року підконтрольне РФ слідство відмовлялося порушувати кримінальну справу за фактом смерті Кашка на підставі відсутності обставин, передбачених ч. 1 ст. 105 (вбивство), ч. 1 ст. 109 (спричинення смерті з необережності), ч. 4 ст. 111 (навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю, що призвело з необережності до смерті потерпілого) Кримінального кодексу Росії.

«Крім того, було відмовлено в порушенні кримінальної справи стосовно п’ятьох співробітників МВС РФ по ч. 1 ст. 285 (зловживання посадовими повноваженнями), п. «в» ч. 3 ст. 286 (перевищення посадових повноважень із заподіянням тяжких наслідків) КК РФ», – додав адвокат.

«Слідчий вказав як підставу своєї відмови в порушенні цих кримінальних справ природні причини смерті Веджіє Кашка, засновуючи свій висновок на результатах судово-медичної експертизи.

Після моєї заяви про ознайомлення з матеріалами перевірки, в тому числі з результатами судмедекспертизи, постанова була скасована, а перевірка відновилася», – підкреслив він.

Полозов повідомив, що під час перевірки провели кілька експертиз, після чого слідчий виніс нову постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

Також слідство не порушило кримінальної справи стосовно лікаря швидкої медичної допомоги за статтею «заподіяння смерті з необережності внаслідок неналежного виконання особою своїх професійних обов’язків».

«Для подальшого розслідування обставин загибелі Кашка необхідно детально, із залученням фахівців, вивчити всі проведені судово-медичні експертизи й інші документи, зібрані слідством у матеріалі перевірки. Однак із лютого цей матеріал недоступний.

До травня він перебував у дослідчому провадженні слідчого за відновленою перевіркою й уже майже місяць перебуває в російській прокуратурі у Криму», – написав Полозов.

Він додав, що подав слідчому повторну заяву про ознайомлення з матеріалом перевірки.

«Незалежно від процесуальних і бюрократичних маніпуляцій, що затягують процес розслідування справи Кашка, здійснюваних російською адміністрацією, воно триватиме до вичерпного встановлення всіх обставин», – підкреслив адвокат.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка.