У КДБ Білорусі не виключають обмін українського журналіста Шаройко на затриманого в Україні білоруса

Новини
Павло Шаройко Фото: Елена Шаройко

Голова КДБ Білорусі Валерій Вакульчик не виключає в майбутньому обмін засудженого в Мінську на 8 років за обвинуваченням у «шпигунстві» українського журналіста Павла Шаройка на білоруського громадянина Юрія Політика, якого судять в Україні за шпигунство.

Про це керівник білоруської спецслужби повідомив в середу, 30 травня, журналістам в Мінську, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство ТАСС.

Вакульчик закликав не пов’язувати арешт і вирок громадянину України Шаройко з арештом і судом в Україні за звинуваченням шпигунстві громадянина Білорусії Юрія Політика. «Я б не пов’язував всі ці речі», – сказав він.

При цьому голова КДБ Білорусії не виключив, що в майбутньому між Києвом і Мінськом може відбутися обмін засудженими громадянами. «Свого часу ми обміняли кадрового розвідника, якого ми затримали кілька років тому, на наших громадян, які були затримані в іншій державі», – заявив Вакульчик.

Він також підтвердив, що Шаройко був засуджений на вісім років позбавлення волі.

«Цей суд відбувся ще в лютому. В принципі його вина доведена», – сказав Вакульчик.

За його словами, в даний час Шаройко утримується в слідчому ізоляторі КДБ Білорусі.

Як повідомлялось, 25 жовтня 2017 року в Мінську співробітниками КДБ Білорусі був затриманий власний кореспондент UA:Українське радіо, громадянин України Павло Шаройко, якого білоруська влада звинувачує в нібито «шпигунстві».

17 листопада затриманого журналіста Шаройко відвідав консул України.

20 листопада КДБ Білорусі заявив, що Павло Шаройко, є кадровим співробітником Головного управління розвідки Міноборони України і створив агентурну мережу з громадян Білорусі, які за винагороду збирали для нього відомості розвідувального характеру.

ГУР Міноборони України спростувало інформацію про те, що Павло Шаройко є його співробітником.

23 травня 2018 року посол України в Білорусі Ігор Кизим повідомив, що Верховний суд Білорусі виніс вирок українському журналісту Павлу Шаройко, якого звинуватили в «шпигунстві», засудивши його на вісім років позбавлення волі.