Політв’язню Кольченко дозволили тривале побачення з матір’ю

Новини
Олександр Кольченко та правозахисник Микола Щур під час відвідування ВК-6 Копєйска в 2016 р Фото: Facebook Nikolay Shchur

Українському політв’язню Олександру Кольченко, який утримується в колонії в Челябінській області РФ, дозволили триденне побачення з матір’ю. Українець, який через проблеми зі здоров’ям був змушений припинити голодування, вимагає зустрічі з Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook російський правозахисник Микола Щур з посиланням на інформацію адвоката, який в п’ятницю, 22 червня, зустрівся з українцем, передає Центр журналістських розслідувань.

«Від Кольченко вийшов адвокат (22 червня 2018 р.). Ось що він повідомив по телефону. Саша як і раніше знаходиться в медсанчастині. Але тепер не один в палаті, а з «сокамерником». Трохи поправився. Важить зараз близько 62 кг. Кожне його годування знімають на відеокамеру. Йому підписали тривале побачення з мамою на 28-30 липня. Вважаю, треба оголошувати збір коштів на цю поїздку», – написав Щур.

Він додав, що Кольченко почали приносити листи, в тому числі українською та іншими мовами, чого раніше не було.

«18-го числа його викликали до начальника колонії, де на нього чекали для розмови людей десять: від регіонального омбудсмена, ОНК і інших. Розмова з ними у Саші була короткою: вони поцікавилися його здоров’ям, Саша відповів і від подальшого спілкування з ними відмовився: «Хочу зустрітися з УПЧ України». Зрозуміти його можна (і підтримати в цьому рішенні): сенс розмовляти з людьми, які постійно перекручують інформацію про нього, а то і загрожують і брешуть його мамі? До речі, Саша сказав, що члени нинішньої Челябінської ОНК жодного разу не знайомилися з умовами його утримання», – зазначив правозахисник.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

31 травня 2018 року Олександра Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня розпочав голодування у колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ) з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів, утримуваних в російських в’язницях і колоніях.

Матір Олександра Кольченка, Лариса Кольченко повідомила, що її сина у російській колонії змушують прийняти громадянство РФ і шантажують батьками, які залишилися в окупованому Криму.

7 червня Олександр Кольченко заявив про припинення голодування через рекого погіршення стану здоров’я. За час голодовки Кольченко дуже ослаб, його вага знизилася до 54 кг.