В незаконну «реставрацію» Ханського палацу в Бахчисараї окупанти вкладуть ще 137 млн рублів

Новини
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

«Державний комітет конкурентної політики» окупованого Криму оголосив два конкурси з обмеженою участю на «реставрацію» Ханського палацу в Бахчисараї. Вартість робіт – 70 і 67 мільйонів рублів.

Про це повідомляється на сайті держзакупівель РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

«В рамках реалізації заходу» Виконання робіт із збереження об’єкта культурної спадщини: «Ханський палац» (XVI-XIX століття) за адресою: Республіка Крим, м Бахчисарай, вул. Річкова, д. 133 «Розробка науково-проектної документації по об’єкту культурної спадщини: «Ханський палац «XVI-XIX століття (Республіка Крим, м Бахчисарай, вул. Річкова, д. 133) (Головний корпус (ремонтно-реставраційні роботи), Набережна з трьома мостами, Гарем), (Ханська мечеть (II етап), Гробниця «Дюрбе Діляра-Бікеч», Гробниця «Північне Дюрбе», Гробниця «Південне Дюрбе»)», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що проект фінансується з федеральної цільової програми «Соціально-економічний розвиток Республіки Крим та м.Севастополя».

Відзначається, що конкурсна комісія розгляне заявки учасників тендеру 9 липня 2018 року.

Нагадаємо, московське ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і сімферопольське ТОВ «Кірамет», які проводять «ремонтно-реставраційні роботи» на об’єктах культурної спадщини України – будівлях палацу-музею в Бахчисараї, порушують не лише законодавство України, а й Росії, що окупувала Крим. Вони не мають ліцензій РФ на подібні роботи.

Україна передала в штаб-квартиру ЮНЕСКО докази руйнування Ханського палацу в Бахчисараї в результаті незаконних робіт, що проводяться окупаційної «владою». В організації пообіцяли направити моніторингову місію до Криму для огляду стану об’єкта.

Фактично реставраційні, але некваліфіковані роботи під виглядом «протиаварійних» в Ханському палаці проводять московське ТОВ «Корпорація АТТА Груп» і сімферопольська фірма-проектувальник «Кірамет».

Лідери Меджлісу і кримськотатарська громадськість заявляють, що в результаті робіт в Ханському палаці деякі його об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд.

Російський адвокат Микола Полозов повідомив, що подав позов до Коптевський районний суд Москви до підрядника всіх «реставраційних» робіт на території Ханського палацу-музею.

Управління Національної поліції в АРК і Севастополі відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного знищення, руйнування і псування пам’ятника історії – Ханського палацу в Бахчисараї.

Ханський палац у Бахчисараї входить до складу Бахчисарайського історико-культурного музею-заповідника. Це – єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Бахчисарайський заповідник знаходиться в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи включення в список об’єктів всесвітньої спадщини. Номінаційна заявка на включення в список була подана в 2012 році.