Політв’язень Володимир Балух написав листа президенту Порошенку

Новини
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді Криму», 22 червня 2018 р Фото: Facebook Заир Смедля

Український активіст, політв’язень Володимир Балух, який вже 98-день проводить голодування в СІЗО окупованого Криму на знак протесту проти незаконного «вироку», написав лист президенту України Петру Порошенку.

Фотокопію листа розмістив на своїй сторінці в Facebook заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Повний текст листа також опублікувала Кримська правозахисна група.

Наводимо його повністю:

«Шановний пане Президент України!

Мені випала честь бути одним з тих, за визволення кого з московитського полону бореться вся Україна.

Практика терору, яку неодмінно використовують правителі 1/7 частини суші планети Земля, як виявляється, є найживучішою з усіх політичних «традицій», незалежно від кольору прапора над Кремлем.

Та понад усе я волів би вберегти Україну від скочування до «дзеркальної» відповіді на дії агресора!

Зла на благо не буває!

Знову розбудовуючи свою державність, Україна, на мій погляд, має взяти в майбутнє кращі зразки українського козацького лицарства, традиційної християнської людяності та традиційної селянської наполегливості.

Буду відвертим – я не голосував за Вас в травні 2014 року, хоч, так сталося, що ми з Вами скористалися виборчим правом на одній ділянці в Києві. Але із повагою визнаю, що наполеглива боротьба за долю громадян України, що потрапили до лап непритомного заклятого «брата», робить Вам неабияку честь!

Свого часу один російський поет написав: «… нам не дано предугадать, чем дело наше отзовется…».

Я впевнений, що Україна відстоїть своє право жити і гідно господарювати на Богом даних нам землях Криму і Донбасу набагато швидше, ніж на це сподівається кремлівська кліка і факту взяття ними в заручники громадян іншої держави ще належить відіграти в цьому не останню роль.

Показово, що 12 червня – день, на який кремль нещодавна призначив «день расії», коли увечері в Сімферополі гримав китайський салют, з вікон СІЗО дружньо лунало «Слава Україні» і непоодинокі арестанти співали український гімн… Це щира правда з вуст очевидця подій, яким я мимоволі став і не розчув при цьому жодного схвального вигуку на честь «винуватиці торжества»…

В першій половині минулого століття людство вже отримало урок, коли нерішучість одних країн, відстороненість других та злочинна алчність третіх, призвели до великих потрясінь не лише в Старому Світі, але й далеко за його межами.

Україну ж тоді вчергове впрягли в ярмо ворожого господарювання…

Щиро сподіваюсь, що гіркий досвід історії таки згуртує цивілізований світ та додасть рішучості і солідарності діям керівництва його країн, аби не заходити на чергове коло кривавих бань, а зупинити розперезавшогося агресора, хай навіть зазнавши тимчасових фінансових втрат і деяких бізнесових незручностей.

З місця, де знаходжусь зараз я, важко об’єктивно оцінювати повноту і ефективність дій Держави в напрямку протидії впливу кремлівської пропаганди на ставлення до її політики громадянами і урядами інших країн світу, але те, що Україна не пасе задніх в цій справі, надає певного оптимізму і віри, що зруйновані долі і занедбані родини політично ув’язнених агресором громадян України не є марними і не залишаться осторонь цього процесу.

З нами Правда! З нами Доля! І Воля святая!.. Слава Україні

З повагою, Балух В.І. 22.06.2018».

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» .

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

«Роздольненський районний суд» розглядає ще одну кримінальну справу проти Балуха, яку порушили порушили 22 серпня 2017 року нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. Володимира Балуха обвинувачують за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства).

22 червня на засіданні «Роздольненського районного суду» в ході допиту дуже виснажений Володимир Балух розповів про постійні провокації з боку адміністрації СІЗО Сімферополя, де він утримується. Він повідомив, що вирішив посилити голодування і перейти тільки на воду.