Сенцов вважає, що якщо звільнять лише його, це буде повний провал – сестра

Новини
Наталя Каплан Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов, який вже 53-й день голодує в російській колонії, закликає українську владу та активістів приділяти увагу не тільки до його долі, а й іншим українським політв’язням Кремля, бо якщо звільнять тільки його – «це буде повний провал».

Про це повідомила телеканалу Громадське двоюрідна сестра Сенцова Наталя Каплан, яка в четвер, 5 липня, побувала у колонії «Білий ведмідь» в Лабитнангі на короткостроковому побаченні з режисером, передає Центр журналістських розслідувань.

Вона розповіла Сенцову про акції на його підтримку та про те, що до голодування приєднався кримськотатарський активіст Емір-Усеїн Куку .

«Він дуже вдячний, що так багато дій довкола його імені, що люди не опускають руки і продовжують боротися. Але водночас, він дуже розчарований, що дуже мало уваги іншим політв’язням і вважає, що якщо звільнять його одного, це буде повний провал», — сказала Каплан.

За її словами, Сенцов просить всіх, хто приїжджає до нього в Лабитнангі, їздити не до нього, а до інших політв’язнів Кремля, за яких він бореться.

«Зокрема, він просить Людмилу Денісову (омбудсмена України – ред.), незалежних лікарів, які намагалися до нього приїхати, консулів, владику Климента, щоб вони приїжджали до інших політв’язнів, щоб про них ніхто не забував», — зазначила Каплан.

Вона вказала, що це була перша за 4 роки зустріч з Сенцови, відтоді, як його незаконно засудили в РФ. «Проговорили ми з ним дві години. Це було короткострокове побачення, Олег зараз важить 75 кг при зрості 190 см, за час голодування він втратив 15 кг», — розповіла Каплан.

Вона також повідомила, що здоров’я Сенцова на сьогодні задовільне, хоча його стан змінюється, аналізи не дуже хороші, але «нічого критичного немає».

«Вчора йому було дуже погано, сьогодні — нормально. На побачення він прийшов сам. Стан погіршується до вечора. Каже, що йому зараз набагато легше. Найважчий період — перші три тижні голодування. Зараз йому ставлять крапельниці. Без них він би вже не вижив. Припиняти голодування він не збирається. Сказав, що піде до кінця і вірить в перемогу. Налаштований оптимістично, вірить, що не просто так. І вірить в перемогу», – сказала Каплан.

Під час зустрічі Сенцов розповів, що з розваг у нього в колонії лише телевізор, він пише, редагує свої старі записи. Крім того, він просить не відправляти йому книги, яких у нього вже дуже багато.

Нагадаємо, 15 червня  Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, вивозили в реанімацію. Український режисер спростував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової про «лікувальне голодування» і набір ваги. Сенцов знаходиться в окремій палаті медчастини колонії, у нього загострилися проблеми з серцем і нирками. Кожен день він п’є по 3,5 літра води, йому капають крапельницю з великою кількістю глюкози, амінокислот і поживних вітамінних речовин.

За інформацією лікарів, у Сенцова дуже загрозливий стан здоров’я, в нього відмовляють рецептори.

Сенцова підтримують крапельницями з вітамінними коктейлями.