Компанія Ротенберга, що керує будівництвом Керченського мосту, не потрапила під українські санкції

Новини
Будівництво Керченського мосту Фото: most.life

ТОВ «СГМ-Мост», дочірня компанія генпідрядника будівництва Керченського мосту, до якої застосовані санкції США, відсутня в українському санкційному списку.

Це виявило порівняння санкційних списків США та РНБОУ, проведене журналістами  Центру журналістських розслідувань.

Міністерство фінансів США  внесло ТОВ «СГМ-Мост» до санкційного списку разом із іншими компаніями, що беруть участь у будівництві мосту через Керченську протоку в порушення міжнародного морського права, ще 1 вересня 2016 року.

SGM MOST OOO (f.k.a. OBSHCHESTVO S OGRANICHENNOI OTVETSTVENNOSTYU SGM MOST; a.k.a. OBSHCHESTVO S OGRANICHENNOI OTVETSTVENNOSTYU ‘SGM-MOST’; a.k.a. SGM-BRIDGE; a.k.a. SGM-MOST LLC), d. 10 korp. 3 ul. Neverovskogo, Moscow 121170, Russia; Registration ID 1157746088170 (Russia); Tax ID No. 7730018980 (Russia); Government Gazette Number 29170220 (Russia) [UKRAINE-EO13685]/

В українському санкційному списку, що востаннє був оновлений РНБО 21 червня 2018 року, ТОВ «СГМ-Мост» відсутнє.

«СГМ-Мост» є дочірньою компанією ТОВ «Стройгазмонтаж» – генпідрядника будівництва мосту – що належить Аркадію Ротенбергу, мільярдеру з найближчого оточення Владіміра Путіна. «СГМ-Мост» була заснована у 2015 році спеціально для управління проектом будівництва мосту через Керченську протоку. При цьому заявлялось, що «СГМ-Мост» не буде перетинатись з іншими бізнес-проектами компанії «Стройгазмонтаж», яка разом із Аркадієм Ротенбергом потрапила під західні санкції ще у березні 2014 року. 

«СГМ-Мост» очолює Олександр Островський. Саме він у сидів кабіні КАМАЗу із  Владіміром Путіним під час «першого» проїзду мостом, розповідаючи про складнощі, з якими зіткнулись будівельники при  забиванні паль. 

Генеральний директор «СГМ-Мост» Олександр Островський та президент РФ Володимир Путін 

Інші компанії, причетні до будівництва Кримського мосту – «Стройгазмонтаж», «Мостотрест», «Институт Гипростроймост-Санкт-Петербург», ФКУ «Упрдор «Тамань» – внесені до українського санкційного списку. 

Нагадаємо, Петро Порошенко 2 травня 2018 року обіцяв синхронізувати українські санкції зі списками США та ЄС.

 7 червня РНБО у відповіді на запит народного депутата Сергія Лещенка повідомила, що Аркадій Ротенберг, власник компаній, що будують Кримський міст, відсутній в переліку фізичних та юридичних осіб, проти яких були введені санкції в Україні, через ненадання пропозицій з боку СБУ.

РНБО у червні вчергове розширила санкції проти юридичних та фізичних осіб, додавши до списків Аркадія Ротенберга та його компанії.