«Суд» в окупованому Криму засудив українця Євгена Панова до 8 років колонії суворого режиму

Новини
Євген Панов Фото: Sputnik

«Суд» в окупованому Криму засудив українця Євгена Панова до 8 років колонії суворого режиму.

Про це повідомив його брат Ігор Котелянець, передає Центр журналістських розслідувань.

«Щойно закінчився останній «суд». 10 хвилин оголошували вирок. Дякую проукраїнським кримчанам, які прийшли до зали, кримським татарам, активістам, які вигуками «Слава Україні» не давали російським каналам зробити пропагандистську картинку», – написав він.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

Панов направив до Слідчого комітету РФ заяву про жорстокі тортури, які застосовували до нього російські силовики для самообмови, з вимогою притягнути їх до кримінальної відповідальності. Захтей також направив в слідком РФ заяву про тортури, які застосовували до нього після затримання.

11 липня 2017 року стало відомо, що заарештований у справі «кримських диверсантів» Андрій Захтей визнав свою провину і уклав досудову угоду зі слідством. Однією з умов підписання угоди з боку слідства була відмова від адвокатів за угодою. 16 лютого 2018 року «Верховний суд Криму» засудивАндрія Захтея до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тисяч рублів.

4 квітня в «Верховному суді Криму» відбулося попереднє слухання у кримінальній справі стосовно Євгена Панова, в ході якого йому продовжили термін утримання під вартою ще на шість місяців до 26 вересня.

16 квітня у «Верховному суді Криму» пройшло перше засідання у кримінальній справі Панова, в ході якого йому зачитали обвинувальний висновок. У тексті документа сказано, що ФСБ обвинувачує українця в «підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи». Крім того, Панова звинувачують «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу». Звинувачення висунуто за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ.

3 липня «Верховний суд» окупованого Криму завершив слідство у справі Євгена Панова і призначив на 9 липня дебати сторін.

У справі Євгена Панова були зафіксовані тортури, психологічний тиск, фальсифікація доказів, перешкоджання роботі адвокатів, порушення права на справедливий суд. Євген Панов, як інші громадяни України, які стали фігурантами справ про «диверсантів», на думку правозахисників, є жертвами політично мотивованого кримінального переслідування.