Правозахисник Емір-УсеЇн Куку припинив голодування в ростовському СІЗО

Новини
Правозахисник Эмір-Усеїн Куку Фото: Facebook Крымская солидарность

Правозахисник, кримчанин Емір-Усеїн Куку, який перебуває під арештом в СІЗО російського Ростова-на-Дону за ялтинською «справою Хізб ут-Тахрір», на прохання дружини припинив голодування, яке він оголосив 26 червня з вимогою звільнити всіх політв’язнів, утримуваних в РФ і окупованому Криму.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«У відповідь на прохання дружини Мер’єм Емір-Усеїн припинив голодування. За інформацією голови Громадської спостережної комісії по Ростовській області Леоніда Петрашіса, 18 липня Куку написав заяву про припинення голодування і почав процес відновлення: приймає поживні суміші і проходить медичні процедури», – написав Наумлюк.

Нагадаємо раніше адвокат правозахисника Сергій Локтєв повідомив, що намагався його відговорити від продовження голодування, щоб не завдати величезної шкоди здоров’ю, проте Куку відмовився. Адвокат висловив надію, що умовити правозахисника припинити голодування зможе його дружина Мер’єм Куку, яка отримала дозвіл на його відвідування 18 липня.

Як повідомлялось, 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.

17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».

В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.

14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розгляд по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір». 23 травня суд продовжив термін утримання під вартою шістьом фігурантам ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір» до 28 серпня.

26 червня 2018 року, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів.  З моменту початку голодування Куку схуд на 9 кілограм.