Матері українського політв’язня Кольченко дозволили триденне побачення з сином

Новини
Лариса Кольченко Фото: hromadske.ua

Лариса Кольченко, мати українського політв’язня, кримчанина Олександра Кольченко, який утримується в колонії №6 Копейська Челябінської області РФ, отримала дозвіл на триденне побачення з сином і прибула до Челябінська.

Про це повідомили агентству Інтерфакс-Урал в прес-службі регіонального громадського наглядового комітету (ГНК) в понеділок, 30 липня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Родичам дозволили побути разом три доби. Для більш комфортного перебування їм в готелі виправної установи виділили кімнату з усіма зручностями», – сказали в ГНК.

Як зазначається, на зустрічі членів ГНК з Ларисою Кольченко будь-яких заяв або скарг від неї не надходило.

«Мама хоче тільки одного, щоб її сина випустили на свободу. Можливо, це може бути обмін на російських ув’язнених в українських в’язницях», – заявили громадські працівники.

За їхніми відомостями, з моменту закінчення голодування А.Кольченко набрав колишню вагу – 64 кілограми. Скарг він не висловлював.

«Просив дати можливість продовжувати навчання у вищому навчальному закладі. До недавнього часу він проходив безкоштовне навчання в Таврійському національному університеті імені В.І.Вернадського. Але навчання було призупинено, оскільки ув’язнений не надав адміністрації колонії договір на новий термін навчання», – розповіли в ГНК.

Як тільки договір буде надано, Кольченко продовжить навчання. «Працювати в колонії він не бажає, оскільки, каже, що багато часу у нього йде на самоосвіту», – додав представник ГНК.

Нагадаємо, в квітні 2017 року Олександра Кольченко відновили в якості студента в Таврійському національному університеті імені В.І.Вернадського, який в 2016 році відновив свою діяльність в Києві.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченко до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченко політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

31 травня 2018 року Олександра Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня розпочав голодування у колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ) з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів, утримуваних в російських в’язницях і колоніях.

Матір Олександра Кольченка, Лариса Кольченко повідомила, що її сина у російській колонії змушують прийняти громадянство РФ і шантажують батьками, які залишилися в окупованому Криму.

7 червня Олександр Кольченко заявив про припинення голодування через рекого погіршення стану здоров’я. За час голодовки Кольченко дуже ослаб, його вага знизилася до 54 кг.