В ООН закликали Росію негайно звільнити Олега Сенцова

Новини
Олег Сенцов 9.08.2018 Фото: Facebook

Експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити незаконно засудженого українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який вже 95-й день проводить голодування в російській колонії. Вони підкреслили, що життя Олега в небезпеці і вимагають надати йому медичну допомогу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Центру новин ООН.

«Життя Сенцова – в неминучій небезпеці. Його голодування стало наслідком судового розгляду і вироку, які не відповідають міжнародному праву. Ми настійно закликаємо російську владу в терміновому порядку і без будь-яких умов звільнити його», – йдеться в заяві чотирьох спец доповідачів ООН.

Експерти ООН нагадали, що український кінорежисер, який неодноразово заявляв про те, що окупація Криму Росією незаконна, був заарештований російською владою в травні 2014 року і засуджений до 20 років позбавлення волі з відбуванням терміну покарання в російській в’язниці. Його судили як російського громадянина, визнавши винним у причетності до тероризму.

«Три місяці тому він (Олег Сенцов) оголосив голодування в знак протесту проти тюремного ув’язнення 64 українців, яке він вважає політично мотивованим», – йдеться в заяві.

Правозахисники ООН закликали владу Росії негайно забезпечити Сенцову доступ до належної медичної допомоги і надавати її лише за згодою засудженого.

Із заявою виступили Спеціальний доповідач ООН з питання про заохочення і захист права на свободу думок і їх вільне вираження Девід Кей, Спеціальний доповідач з питання про право кожної людини на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я Дайніус Пюрас, Спеціальний доповідач з питання про становище правозахисників Мішель Форст і Спеціальний доповідач з питання про позасудові страти, страти без належного судового розгляду або довільні страти Агнес Калламар.

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.

10 серпня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала комісію з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ найближчим часом розглянути клопотання матері Олега Сенцова про його помилування.

10 серпня офіс представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні закликав Росію звільнити Олега Сенцова та інших українських в’язнів в РФ і окупованому Криму.

13 серпня близько 120 відомих діячів культури і мистецтва Європи у відкритому листі закликали звільнити незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».