Кримчанам на адмінкордоні роздаватимуть листівки про заходи безпеки через хімічні викиди на «Кримському титані»

Новини
Фото: investigator.org.ua

Кримчанам, що перетинають адмінкордон з окупованим Кримом, прикордонники роздаватимуть листівки з рекомендаціями про заходи безпеки, яких потрібно дотримуватись через хімічні викиди на заводі «Кримський титан».

Рекомендації підготували спільно міністерства інформаційної політики та охорони здоров’я України, повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник керівника Мінінформполітики Еміне Джеппарова, передає Центр журналістських розслідувань.

«У зв’язку із ситуацією, що сталась навколо заводу «Титан» в Армянську в АР Крим, яка тимчасово окупована, МіП та МОЗ підготували рекомендації для населення, що мешкає в північних районах Криму та півдні Херсонщини», – написала Джеппарова.

Вона додала, що листівки будуть роздавати українські прикордонники на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з окупованим Кримом.

Нагадаємо, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиці», який також контролює Фірташ.

6 вересня КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка», розташованих неподалік від заводу «Кримський титан» та його кислотонакопичувачів, тимчасово призупинили роботу після виявлення ознак хімічного отруєння у 37 українських прикордонників. 

Прикордонники продовжують нести службу на закритих КПВВ, проте пропуск транспортних засобів здійснюється лише в екстрених випадках та у разі крайньої необхідності. При цьому в”їзд на вільну територію України з окупованого Криму для громадян, які постраждали від хімічного забруднення, відкритий. КПВВ «Чонгар»» працює у штатному режимі на в”їзд і виїзд.

На КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з Кримом розгорнуті намети Держслужби з надзвичайних ситуацій та надається медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликає без нагальної потреби не відвідувати заражені території півострова.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).