Трамп підписав указ про санкції за іноземне втручання у вибори в США

Новини
Президент США Дональд Трамп Фото: AP

Президент США Дональд Трамп підписав указ, який дозволяє введення санкцій проти країн та інших суб’єктів, які намагаються втручатися в американські вибори.

Про це повідомляє агентство Reuters, передає Центр журналістських розслідувань.

Трамп підписав указ на тлі підготовки спецслужб, військових і правоохоронних органів США до захисту запланованих на листопад виборів в Конгрес від очікуваних зарубіжних атак.

Як повідомив журналістам радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон, давати рекомендації і приймати рішення про введення відповідних санкцій будуть Держдепартамент і Мінфін США,

За його словами, американські чиновники відкалібрують санкції в залежності від ступеня втручання у вибори.

Директор національної розвідки США Ден Коутс сказав, що Вашингтон виявив ознаки втручання у вибори з боку Росії і Китаю, а також наявність відповідних можливостей у Ірану і КНДР.

Санкції будуть включати заморозку активів, обмеження доступу до американських фінансових інститутів і заборона громадянам США здійснювати інвестиції в компанії, причетні до втручання у вибори.

Раніше спецслужби США встановили, що російські хакери зламали електронну пошту Національного комітету Демократичної партії і поширили конфіденційну інформацію в рамках кампанії напередодні президентських виборів 2016 року. При цьому Москва заперечує звинувачення у втручанні в американські вибори.

Як повідомлялось, 16 лютого 2018 року Мінюст США висунув щодо 13 громадян Росії і трьох російських компаній звинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року. Вердикт про винність обвинувачених винесло журі присяжних суду округу Колумбія.

6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 24 російських олігархів і державних чиновників, а також проти 15 юридичних осіб – фінансових установ, державних і приватних компаній Росії, в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA) за втручання в 2016 року в американські вибори.

У квітні 2018 року керівник відділу кіберзахисту Міністерства внутрішньої безпеки США Джанет Манфра заявила, що у 21 американському штаті було підтверджено хакерське втручання з боку РФ напередодні президентських виборів 2016 року.