Дамба між кислотонакопичувачем титанового заводу Фірташа та озером Сиваш не зруйнована

Новини
Фото: investigator.org.uа

Дамба між кислотним накопичувачем титанового заводу у Армянську та озером Сиваш, яка, за інформацією російських ЗМІ та директора підприємства, нібито була зруйнована з боку Херсонщини і стала причиною хімічного забруднення довкілля, не має руйнувань. Кореспонденти Центру журналістських розслідувань пройшли дамбою з боку Херсонської області  і отримали докази, що фото в «Новой газете» та інших російських ЗМІ зі «зруйнованою з боку України» дамбою – фальсифікація.

Про це повідомляють херсонські кореспонденти Центру журналістських розслідувань, які 19 вересня відзняли дамбу з території Херсонської області.  

Фото: investigator.org.uа

Споруда насипної дамби, що відділяє кислотонакопичувач Армянської філії ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» (до 2015 р. – «Кримський титан») від озера Сиваш – свого роду лінія розмежування, яка  приблизно порівну контролюється Україною та окупаційною владою анексованого РФ Криму.

Кореспонденти Центру журналістських розслідувань пройшли по дамбі на адмінмежі Криму і Каланчацького району Херсонської області. Жодних пошкоджень споруди дамби не виявлено.

Першоджерелом інформації про руйнування дамби з «боку України» була російська «Новая газета», яка 14 вересня опублікувала так зване «фото зруйнованої конструкції» зняте неназваним джерелом через «бінокль з 16-ти кратним збільшенням». Посилаючись на заяву керівництва заводу до ФСБ, «Новая газета» пише, що при змішуванні солоної води озера Сиваш і вмісту кислотонакопичувача «створюється хімічна реакція, що характеризується викидом хлористого водню в атмосферу». Це, начебто, і стало причиною екологічного лиха у Армянську.

Фото: Новая газета

Після публікації фото у «Новой газете» світлини з начебто зруйнованої дамби з’явилися й на інших російських ресурсах, але вже з іншими деталями. Це фото з телеграмканалу рупора «уряду Криму» – агентства «Кримінформ».

 

Ці два фото, як бачимо, дуже відрізняються – і заднім фоном, і кольором грунту дамби та чистотою води з боку кислотонакопичувача. Особливо, якщо бачити, як вони виглядають насправді.

Дамба з боку кислотонакопичувача заводу, 19 вересня 2018 р. Фото investigator.org.uа

Дамба з боку кислотонакопичувача заводу, початок вересня 2018 р. Фото investigator.org.uа

Ще одне з поширених російськими ресурсами фото «зруйнованої дамби» має примітну прикмету – кущовидне дерево. Це особлива прикмета, бо дерев на дамбі майже немає. Тому знайти це місце найлегше. Біля єдиного на дамбі схожого дерева руйнувань, які б призвели до перетікання води із озера Сиваш, немає. Отже, і це фото із російських ЗМІ – фейкове.

Дамба з боку озера Сиваш, 19 вересня 2018 р. Фото investigator.org.ua

Фото: Новая газета

Як повідомлялося, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача титанового заводу – Армянської філії ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» (до 2015 року – ПрАТ «Кримський титан») українського олігарха Дмитра Фірташа. Завод орендований зареєстрованим у Москві пов»язаним ТОВ «Титанові інвестиції». У місті введено надзвичайний стан.

КПВВ «Каланчак» та «Чаплинка», розташованих неподалік від заводу «Кримський титан» та його кислотонакопичувачів, тимчасово призупиняли роботу після виявлення ознак хімічного отруєння у 37 українських прикордонників. Дітей із прикордонних сіл відправили до оздоровниць Скадовська.

На КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з Кримом розгорнуті намети Держслужби з надзвичайних ситуацій та надається медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу, скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям,  завозить через закритий порт Керч український ільменіт (так звана «ільменітова схема»).

Прокуратура АРК розслідує два кримінальних провадження щодо виробничої діяльності Армянського філіалу ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс»: щодо  порушення екологічного законодавства з 2016 року та за фактами забруднення атмосферного повітря після викидів хімічних речовин у серпні 2018 року.