Прокуратура АРК передала арештоване керченське судно «Норд» до АРМА

Новини
Представители прокуратуры АРК и Офиса омбудсмена Украины во время передачи судна «Норд» в АРМА Фото: ark.gp.gov.ua

Прокуратура АРК в п’ятницю, 19 жовтня, передала Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) для подальшої реалізації керченське судно «Норд», затримане українськими прикордонниками 25 березня в Азовському морі за порушення порядку в’їзду-виїзду з окупованої території.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію відомства.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим, 19.10.2018, на виконання ухвали Херсонського міського суду Херсонської області, речовий доказ у кримінальному провадженні – судно СЧС «Норд» (бортовий номер Ч-13-0057) передано Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)2, – йдеться у повідомленні.

«Мета передачі судна – здійснення всіх заходів з управління з метою збереження чи збільшення вартості активів або передачі активів в управління на підставі договору управління чи розпорядження, або реалізації відповідних активів з подальшим розміщенням готівкових коштів на рахунках у державних банках до закінчення кримінального провадження», – пояснив начальник управління прокуратури АРК Євген Комаровський.

Як вказали в прокуратурі, рішення про передачу судна до АРМА прийнято з метою збереження бюджетних коштів, які витрачаються на утримання арештованого судна на території морського порту «Бердянськ».

В свою чергу Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомляє, що під час його передачі прокуратурою АРК судна «Норд» до АРМА представники омбудсмена сприяли дотриманню права на власність моряків, оскільки на ньому були виявлені їх особисті речі.

«Представник Уповноваженого у Південних областях Володимир Остапенко та працівник Секретаріату В’ячеслав Бондаренко забезпечували дотримання права на власність моряків під час передачі судна прокуратурою АР Криму до АРМА. Вони описали особисті речі моряків та склали відповідний акт. Цей акт, а також журнал з записами передали до Офісу Омбудсмена», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Офіс Уповноваженого слідкує за дотриманням прав моряків судна «Норд», тому їм запропонували бути присутніми під час передачі судна, але вони не з’явилися.

«Офіс Уповноваженого вчергове підкреслює, що права членів екіпажу «Норд» не порушуються», – наголосили представники омбудсмена України.

Фото: ark.gp.gov.ua

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно було накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

4 жовтня прокуратура АРК скерувала до Апелляційного суду Києва обвинувальний акт відносно капітана судна Володимира Горбенко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.