Прокуратурою АРК до суду направлено обвинувальний акт у відношенні капітана судна «Норд» Горбенко

Новини
Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК направила до суду кримінальне провадження щодо капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенко, якого підозрюють в незаконному занятті рибним промислом і порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї по ст.249, ст. 332-1 КК України.

Про це йдеться в повідомленні прокуратури АРК, передає Центр журналістських розслідувань.

«Встановлено, що капітан судна СЧС «Норд» (бортовий номер Ч -13-0057) умисно, порушуючи порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, неодноразово на вказаному судні здійснював заходи та виходи із закритого морського порту «Керч» тимчасово окупованої території півострову Крим з метою нанесення шкоди інтересам України, а саме незаконного рибного промислу», – йдеться в повідомленні.

Апеляційний суд Києва визначить який саме суд розглядатиме справу по суті.

У прокуратурі автономії відзначили, що обставини вчинення злочинів капітаном судна «Норд» підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, зокрема, висновками експертизи (інженерно-екологічної), показаннями свідків тощо.

Як повідомлялось, 25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

6 квітня Херсонський міськсуд арештував Горбенка на 45 діб до 31 травня з правом внесення застави у 35 240 гривень.

11 квітня Херсонський міськсуд обрав запобіжний захід Володимиру Горбенко у вигляді особистого зобов’язання щотижня відвідувати слідчого та заборонив виїжджати на окуповану територію АР Крим у справі за підозрою капітана судна «Норд» у порушенні ч.1 ст. 249 КК України (незаконне зайняття рибним промислом).

31 травня Херсонський міськсуд продовжив на три місяці строк проведення досудового розслідування стосовно Володимира Горбенка.