Європарламент зажадав посилити санкції відносно РФ за дії в Азовському морі і Керченський міст

Новини

Європейський парламент засудив дії РФ в Азовському морі і Керченській протоці, в тому числі будівництво Керченського моста, і закликав посилити санкції.

Європарламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, що закликає до посилення санкцій відносно Росії і розширення сфери дії місії ОБСЄ в Україні, в сфері морських перевезень, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Радіо Свобода.

«Європарламент тільки що прийняв резолюцію, що закликає до потенційних сильнішим санкцій щодо Росії через Керченського моста і Азовського моря», – повідомив журналіст Рікард Йозвяк.

Раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг заявив, що дестабілізуючий поведінку Росії на Азовському морі є причиною тривоги для країн союзу НАТО, який тримає цю проблему в своєму полі зору.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що РФ проводить гібридне розмиття суверенітету України в Азовському морі, а українські чиновники з Держрибагентства поводять себе так, щоб не дратувати російську сторону.

Європарламент пропонує призначити спеціального представника ЄС з питань Криму і Донбасу.

«Європарламент закликає високого представника ЄС – віце-президента Єврокомісії ретельно відстежувати розвиток ситуації з безпекою в Азовському морі, враховуючи зростання можливості потенційного конфлікту в Європі, що буде мати великі наслідки для безпеки, які безпосередньо торкнуться ЄС і країн-членів. У зв’язку з цим ЄП вважає, що найбільш ефективним буде призначення спеціального посланника ЄС щодо Криму і регіону Донбасу, який також буде відповідальним за Азовське море», – йдеться в проекті документа.

Нагадаємо, 16 жовнтя Український мілітарний портал повідомив, що Берегова охорона прикордонної служби ФСБ РФ направила в Азовське море прикордонні сторожові кораблі ПСКР-920 «Сиктивкар» (б/н 178) і ПСКР-921 «Кизляр» (б/н 177) проекту 10410 «Светляк».

Як повідомлялось, міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга.

15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.

31 липня ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту. Обмежувальні заходи введені, зокрема, проти компаній Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Міст» («СГМ-Міст»).

Кабінет міністрів внесе на розгляд РНБО України пропозицію застосувати санкції до 19 російських компаній, які брали учать в незаконному будівництві Росією Керченського мосту, зокрема, проти компаній російського олігарха Аркадія Ротенберга – ВАТ «Мостотрест», ТОВ «Стройгазмонтаж» і ТОВ «Стройгазмонтаж – Мост» («СГМ-Мост»), які вже перебувають під санкціями США та ЕС.