Український політв’язень Дмитро Штибліков знаходиться в Краснодарі

Новини
Дмитро Штибліков Фото: Facebook Дмитрий Штыбликов

Український політв’язень Дмитро Штибліков, засуджений в окупованому Криму у так званій «справі диверсантів», якого раніше етапували з російської колонії №6 в Омську, знаходиться в Краснодарі.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк, передає Центр журналістських розслідувань.

«Фігурант справи «кримських диверсантів» Дмитро Штибліков, засуджений Севастопольським міським судом на п’ять років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці диверсій на півострові, знаходиться в Краснодарі. Його етапують з Омської колонії 6 до Криму для участі в судовому засіданні у справі Олексія Бессарабова і Володимира Дудки в якості свідка», – написав Наумлюк.

Нагадаємо, 24 жовтня Антон Нацумлюк повідомив, що Дмитра Штиблікова етапували з колонії №6 російського міста Омська в невідомому напрямку.

Як повідомлялось, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.

16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.

У квітні 2018 року стало відомо, що Штиблікова етапували до виправної колонії №6 російського Омська.