Під санкції РФ потрапили компанії із «ільменітової схеми» Фірташа

Новини
Дмитро Фирташ Фото: Reuters

Компанії, що видобувають сировину в Україні для заводу «Кримський титан» олігарха Дмитра Фірташа в окупованому РФ Криму, потрапили під санкції, введені Росією щодо українських юридичних та фізичних осіб.

Відповідну постанову №1300 уряду РФ від 1 листопада опубліковано на його офіційному сайті, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Так, до «Переліку юридичних осіб, щодо яких вводяться спеціальні економічні заходи», внесено ТОВ «Валки-Iльменіт» та ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат». Ці компанії входять до групи компаній Group DF, що належить українському олігарху Дмитру Фірташу. Продукція цих компаній – ільменітова руда – є сировиною для заводу Армянської філії ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» (до 2015 р. – «Кримський титан»), що належить Дмитру Фірташу, та постачається в окупований Крим із порушенням санкційного режиму, встановленого Україною щодо окупованих територій.

Також до російського санкційного списку потрапила фiлiя державного ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» – «Iршанський гірничо-збагачувальний комбінат» (ІГЗК), який до 2015 року знаходився в аренді у «Кримського титана” Дмитра Фірташа. ІГЗК також задіяний у «ільменітовій схемі» – ільменітовий концентрат його виробництва продовжує постачатись через низку посередників морським шляхом з Одеси через Самсун до закритого порту Керч.

До списку санкцій РФ потрапили також й інші компанії Дмитра Фірташа: ПрАТ «УкрАгро НПК», ТОВ «Синьків АГРО», ПАТ «Рівнеазот» та ТОВ «Морський спеціалізований порт «Нiка-Тера». 

Також до російського «Переліку фізичних осіб, щодо яких вводяться спеціальні економічні заходи», внесений народний депутат України Фурсін Іван Геннадійович, якого називають молодшим партнером Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, в розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що завод «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу. Завод орендований зареєстрованим у Москві ТОВ «Титанові інвестиції», яке також контролює Фірташ) скидає відходи у відстійники у  Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок. За даними податківців, компанія подає документи про зупинку виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям, завозить через закритий порт Керч українську сировину.

Ільменіт українського виробництва продовжують незаконно поставляти до окупованого Криму за допомогою так званої «ільменітової схеми», за якою сировину для заводу «Кримський титан» доправляють з Одеси до окупованої Керчі з перевалкою в турецькому порту Самсун.

Завод «Кримський титан» 22 жовтня 2018 року відновив роботу після півтора місяці простою через  сильні хімічні викиди, що призвели до екологічної катастрофи на півночі окупованого Криму.

Як повідомлялось, у ніч із 23 на 24 серпня в окупованому Криму в районі Армянська і Красноперекопська стався викид невідомої їдкої речовини. Окупаційна «влада» після проведення перевірки визнала, що причиною викиду хімічної речовини стали випари вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».