Херсонський міськсуд подовжив арешт керівнику «РИА Новости-Украина» Вишинському

Новини
Кирило Вишинський Фото: investigator.org.ua

Херсонський міський суд, у четвер, 1 листопада, продовжив строк утримання під вартою підозрюваного в державній зраді керівника інформресурсу «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського до 28 грудня.

Клопотання про продовження строку утримання під вартою Вишинського розглянула слідча суддя Херсонського міськсуду Галина Радченко, повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань із зали суду.

«Клопотання начальника слідчого управління СБУ в АР Крим, з дислокацією у м. Херсоні, погоджене з прокурором відділу прокуратури АР Крим, про продовження строків тримання під вартою підозрюваному Вишинському Кирилу Валерійовичу, суд ухвалив: клопотання задовольнити, продовжити строк тримання під вартою Вишинського Кирила Валерійовича до 28.12.2018 року включно», – зачитала ухвалу суддя.

Суддя Херсонського міського суду Галина Радченко Фото: investigator.org.ua

Під час судового засідання Вишинський нагадав, що обвинувачення прокурорів вважає необґрунтованим.

«Усі 16 матеріалів, через які мене звинувачують – це авторські матеріали підписані авторами. Під кожним є ремарка про це… Це схема по обмеженню свободи слова в країні: обвинувачення журналістів за виконання їх професійної діяльності», – сказав він.

Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо, 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РИА Новости-Украина». В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».

Вишинському повідомили про підозру у державній зраді. Його затримали.

17 травня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Вишинському у вигляді тримання під вартою на 60 діб до 13 липня без права внесення застави.

1 червня Апеляційний суд Херсонської області відхилив апеляційну скаргу на арешт Кирила Вишинського. В ході судового засідання він заявив про своє бажання вийти із українського громадянства. З відповідним проханням Вишинський звернувся до президента України Петра Порошенка.

6 липня  2018 року Вишинському додатково повідомлено про підозру у незаконному поводженні зі зброєю.

23 жовтня Херсонський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги адвокатів Кирила Вишинського на продовження йому терміну утримання під вартою до 4 листопада.

У кінці жовтня прокурор АРК Гюндуз Мамедов повідомив, що прокуратура розраховує через місяць направити в суд обвинувальний акт стосовно керівника «РИА Новости Україна» Кирила Вишинського.