Батьки постраждалих у керченському коледжі дітей поскаржилися ЗМІ на невиплату компенсацій

Новини
Фото: kerch.com.ru

У Керчі батьки дітей, які постраждали в результаті вибуху і стрілянини в політехнічному коледжі, стверджують, що не можуть отримати компенсації.

Сайт «Керч ФМ» записав місцеву жительку Світлану, яка розповіла, що її дочка Анастасія отримала осколкові рани від вибуху, передає Центр журналістських розслідувань.

«У момент самого вибуху вона заходила в їдальню разом зі своєю подругою, від потужної хвилі Анастасію відкинуло. Виплати сім’ї не нарахували та не виплатили, мабуть теж подумали, що якщо не лежала в лікарні в стаціонарі, а звернулися за медичною допомогою амбулаторно, то постраждалої не вважається», – йдеться в повідомленні.

За словами матері студентки, Анастасія подзвонила додому відразу після вибуху, батько дівчинки забрав її на машині і відвіз в міську лікарню.

«Дитині зробили рентген, перев’язали рану і відправили додому. На наступний день ближче до 20:00 до нас прийшли з посвідченням і сказали, що нам потрібно виїхати на допит. До 24:00 години нас там протримали. Рани ще кровили, і їй було погано. Ну у них теж наказ, ми їх розуміємо прекрасно. На наступний день сказали йти на судмедекспертизу. Це був день похорону. Ми поїхали на судмедекспертизу, все лінієчкою поміряли, записали і сказали, що потрібно йти до ЛОРа і хірурга. Я кажу, ви розумієте, в такому стані ми нікуди не підемо, їй важко», – розповіла Світлана.

За її словами, на зустрічі з батьками постраждалих дітей в будівлі міської адміністрації жінці повідомили, що в списках тих, кому призначена компенсація, її прізвища немає. Мати студентки повідомила, що писала “главі» Криму Сергію Аксьонову в Фейсбуці, в російський МОЗ, главі російського уряду Дмитру Медведєву і на сайт уряду Росії, проте до цих пір не отримала відповідей.

Це не перший випадок, про який пишуть керченські ЗМІ. Повідомлялося про керчанку Оксану, матерь постраждалого студента коледжу Сергія, якому, за її словами, відмовили у виплаті компенсації. За її словами, після вибуху хлопчика відвезли в лікарню, там йому «обробили рани і перев’язали ноги бинтами», після чого сім’я забрала хлопчика додому.

«У момент вибуху на відео навіть видно, опублікованому, мого сина на 3:11 хвилині. Він проходить під вікнами, відбувається вибух, його забирає і накриває цим склом, і все це скло у нього в ногах», – розповіла Оксана.

Мати Сергія повідомила журналістам, що її дитину визнали потерпілою, але компенсацію сім’я не отримала, незважаючи на заяву кримської влади про те, що всі належні виплати постраждалим перерахували. За словами жінки, на зборах батьки інших постраждалих дітей теж скаржилися на відсутність виплат.

Через кілька днів після публікації в ЗМІ Оксана повідомила журналістам, що їй пообіцяли виплатити компенсацію.

«Совмин Крыма» стверджує, що виплатив з бюджету по 1 млн рублів сім’ям загиблих під час розстрілу в політехнічному коледжі в Керчі.

47 осіб, які постраждали в результаті стрілянини і вибуху в Керченському політехнічному коледжі, проходять лікування в лікарнях, розташованих у Криму та РФ. У лікарнях Криму залишаються 14 підлітків і 11 дорослих.

Як повідомлялось, 17 жовтня в окупованому Криму в Керченській політехнічному коледжі стався вибух та стрілянина. Слідчими органами «Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ по Республіці Крим» було порушено кримінальну справу за фактом вибуху за ознаками злочину, передбаченого ст.205 КК РФ (терористичний акт).

Як заявили в Слідчому комітеті РФ, вибух і стрілянину в коледжі в Керчі влаштував 18-річний студент навчального закладу Владислав Росляков, який потім застрелився. У зв’язку з цим кримінальну справу, порушену за ст.205 КК РФ (теракт), було перекваліфіковано на ч.2 ст.105 КК РФ (вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом).

На ранок 18 жовтян кількість загиблих в результаті вибуху і стрілянини в Керченському політехнічному коледжі склала 20 людей, шестеро з них неповнолітні. Названі їхні імена, включаючи підозрюваного в організації нападу. Однак пізніше в цей же день під час евакуації на борту літака померла поранена 17-річна студенка і кількість жертв трагедії збільшилась до 21.

Про невідповідності офіційних версій трагедії та замовчування суттєвих деталей – читайте у матеріалі «Розстріл у Керчі: питання без відповідей».