Партія Ляшка купила за держкошти рекламу на «112 Україна» і NewsOne, а потім підтримала санкції проти них

Новини
Лідер «Радикальної партії», народний депутат Олег Ляшко Фото: УНИАН

Радикальна партія Олега Ляшка (РПЛ) у ІІІ кварталі 2018 року оплатила рекламу на телеканалах «112 Україна» та NewsOne за гроші, отримані із Дербюджету України, а потім підтримала санкції проти цих каналів.

Про це повідомляє «Комітет виборців України» (КВУ) з посиланням на фінансовий звіт Радикальної партії за ІІІ квартал 2018 року, передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, упродовж липня-вересня РПЛ витратила на рекламу на телебаченні 3 млн. грн. бюджетних коштів. Із них 900 тисяч гривень отримав телеканал «112 Україна». Гроші було перераховано наприкінці серпня ТОВ «Інформаційне агентство «112-Україна» за «розміщення інформаційного відеоматеріалу в ефірі телеканалу». Ще 900 тис. грн. отримала ТОВ «Новини 24» за «розміщення інформаційних роликів в ефірі телеканалу «NewsOne».

«Попри надання каналам бюджетних коштів, у жовтні більшість народних депутатів РПЛ підтримали санкції проти «112» та NewsOne. Відповідну Постанову Верховної Ради підтримали 16 народних депутатів, в тому числі, Олег Ляшко. Офіційно канали підозрюють у використанні «дискурсивних практик російської імперсько-шовіністичної пропаганди»», – вказали в КВУ.

Це вже не перший випадок, коли РПЛ платить за рекламу на цих телеканалах за бюджетні кошти. У ІІ кварталі 2017 року партія перерахувала ТОВ «Інформаційне агентство 112-Україна» 3 млн. бюджетних гривень, у ІІ кварталі 2018 року – 1,7 млн. грн.

«З одного боку, Радикальна партія підтримує санкції щодо «112» каналу та NewsOne, звинувачуючи їх в російській пропаганді. З іншого боку, за місяць до голосування в Раді перераховує цим каналам значні суми коштів за розміщення рекламних роликів, що виглядає, м’яко кажучи, нелогічно. При цьому мова йде про витрачання саме державних коштів, отриманих партією з бюджету», – наголосив голова КВУ Олексій Кошель.

Загалом у липні-вересні РПЛ витратила 12,9 млн. грн. Третину коштів, 4,8 млн. грн., партія спрямувала на рекламу (3 млн. – на рекламу по ТБ і 1,5 млн. – на друковані ЗМІ). При цьому із 12,9 млн. грн. витрат лише 87 тис. грн. були власними коштами партії. Решта – гроші із Держбюджету.

4 жовтня 2018 року Верховна Рада України ухвалила постанову про звернення до Ради національної безпеки і оборони України щодо введення санкцій проти телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Рада запропонувала РНБО запровадити персональні економічні та інші види санкцій щодо цих телеканлів, зокрема, заборону користування радіочастотним ресурсом України, заборону передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності, анулювання або зупинення ліцензій та інше.