Інвестфонди Порошенка і Кононенка продали «Кузню на Рибальському» групі «ТАС» Тігіпка

Новини
Фото: novynarnia.com

Корпоративні інвестфонди «Прайм Ессетс Капітал» і «ВІК», акціонерами яких є відповідно президент України Петро Порошенко і його соратник, нардеп Ігор Кононенко, 15 листопада підписали пакет документів про продаж ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» з новим власником – компанією «Евінз лімітед» з групи «ТАС», кінцевим бенефіціаром якої є Сергій Тігіпко.

Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на інформацію інвестфондів, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вартість проданих акцій є комерційною таємницею. Кошти від покупця надходитимуть юридичним особам продавців окремими траншами згідно з узгодженим сторонами графіком», – йдеться в повідомленні інвестфондів.

Вони нагадали, що угода потребувала схвалення Антимонопольним комітетом України, який визнав її відповідає чинному законодавству і надав відповідний дозвіл на її реалізацію.

У релізі також вказується, що підготовку угод супроводжувала «Ернст енд Янг» – одна з найбільших міжнародних аудиторських груп.

«Угоду щодо «Кузні на Рибальському» слід розглядати як один з кроків із реалізації задекларованого Петром Порошенком наміру цілком відокремити бізнес від політики. Раніше, як відомо, він передав корпорацію «Рошен» у довірчу власність всесвітньо відомої компанії «Ротшильд»», – повідомили в прес-службі Адміністрації президента у відповідь на запит агентства з проханням прокоментувати угоду.

У прес-службі відзначили, що «Кузня на Рибальскому» – відома судно- і машинобудівна компанія, задіяна в реалізації оборонних замовлень.

У відповіді на запит також говориться, що після того, як Порошенко як фізична особа отримає дохід від продажу акцій, він, згідно з чинним законодавством, відобразить його в електронній декларації.

«Так само будуть сплачені всі податки і збори, передбачені законом для цього виду доходів», – повідомили в прес-службі АП.

Як повідомлялось, Фонд «Прайм Ессетс Кепітал», який управляє активами президента України Петра Порошенка, знайшов покупця для ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» в Києві, що належить гаранту. Учасники угоди очікують дозвіл Антимонопольного комітету України. У разі надання такого дозволу угоду буде підписано. Угоду супроводжує аудиторська компанія Ernst & Young.

Фонду «Прайм Ессетс Капітал» належить 82,5% акцій ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському». Ще 11,5% акцій підприємства належить ПАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «ВІК» соратника Порошенко, народного депутата Ігоря Кононенко.

Перед продажем ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальскому» нерухомість підприємства передали компанії «Буд-Реновація», кінцевими бенефіціарними власниками якого також є Порошенко і Кононенко.

Група «ТАС» Сергія Тігіпка підтвердила інформацію про досягнення попередньої домовленості про покупку «Завод «Кузня на Рибальському». Вартість і терміни завершення угоди не розголошуються.

В середині жовтня Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл Сергію Тігіпку на придбання понад 50% акцій ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

Група «ТАС» заснована в 1998 році, має активи в фінансовому та промисловому секторах, сільському господарстві, нерухомості, фармацевтиці та венчурних проектах. У фінансовий сектор групи входять ТАСкомбанк, Універсал банк, ВіЕс банк, дві страхові компанії і ряд інших організацій. Засновником і основним акціонером групи є Сергій Тігіпко, якому, за даними НБУ, на 1 січня 2018 року належало 99,8% акцій.