Обвинувачений в держзраді кримський екс-депутат Ганиш просить суд визнати його невинним

Новини
Василь Ганиш у суді, 15 листопада 2018 р Фото: RFE/RL

Екс-депутат Верховної Ради АРК Василь Ганиш, обвинувачений у державній зраді, під час дебатів в Дніпровському райсуді Києва попросив визнати його невинним.

Про це повідомляє видання Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

Під час попереднього засідання сторона обвинувачення попросила суддівську колегію засудити Ганиша до 12 років позбавлення волі. За версією обвинувачення, екс-депутат скоїв два діяння, які слід кваліфікувати, як державну зраду. Прокуратура АРК вважає, що 11 квітня 2014 року Ганиш в сесійній залі кримського парламенту проголосував за так звану «Конституцію Республіки Крим». Друге діяння, яке обвинувачення називає протизаконним – участь підсудного в «виборах» до міської ради Феодосії, які проводилися 14 вересня 2014 за російським законодавством.

В ході дебатів Василь Ганиш підтвердив, що 11 квітня 2014 року він був в будівлі Верховної Ради АРК, але не голосував за «Конституцію». Він стверджує, що прийшов туди, щоб зустрітися з міністром соціальної політики і обговорити питання виплати йому пенсії.

Ганиш в своєму виступі також підтвердив, що балотувався на місцевих «виборах» 2014 року, організованих в окупованому Криму Росією. Але він сказав, що висунув свою кандидатуру на прохання місцевого меджлісу, щоб відтягнути частину голосів у кандидата від Комуністичної партії.

Екс-депутат також поскаржився на проблеми зі здоров’ям, викликані хронічною хворобою серця, і заявив, що, будучи в Криму, завжди був прихильником України.

На судовому засіданні також виступив адвокат Андрій Руденко, який перерахував кілька десятків процесуальних порушень, які, на його думку, допустило наслідок у справі його підзахисного.

На 16 листопада заплановано засідання, на якому екс-депутат виступить з останнім словом. Після цього суд має винести вирок.

Василь Ганиш і адвокат Андрій Руденко у суді, 15 листопада 2018 р Фото: RFE/RL

Як повідомлялося, 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено обвинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва. Прокуратура АРК обвинувачує Ганиша в тому, що 11 квітня 2014 року він взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому що він у липні 2014 балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.

Ганиш стверджує, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, які проголосували проти «референдуму». На його думку, обвинувачення в державній зраді є необгрунтованими.

14 січня 2016 року Дніпровський районний суд Києва змінив запобіжний захід Ганиша з утримання вартою на домашній арешт у зв’язку зі станом здоров’я.

23 листопада 2016 року в Дніпровському районному суді Києва прокуратура АРК відмовилася від частини звинувачень у справі колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша.

12 грудня 2016 року прокуратура АРК на засіданні Дніпровського райсуду Києва пред’явила Василь Ганиш обвинувачення в новій редакції, вилучивши з нього епізод щодо участі голосуванні за проведення так званого «референдуму» про статус Криму.