Рада ЄС вперше обговорила питання агресивних дій РФ на Азовському морі

Новини
ПСКР-920 (б/н 178) «Сиктивкар» під час переходу до Азовського моря Фото: Vashutkin Vitaliy

Рада Європейського союзу вперше обговорила питання дій РФ на Азовському морі.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Вітаю результати сьогоднішнього засідання Ради ЄС із закордонних справ, які підтвердили пріоритетну увагу ЄС до підтримки України в відображенні російської агресії і відновлення територіальної цілісності і суверенітету нашої держави», – повідомив Порошенко.

Він також подякував Раді ЄС за схвалення ініціативи щодо посилення допомоги з боку ЄС на соціально-економічний розвиток українського Приазов’я. 

19 листопада міністри закордонних справ і оборони країн ЄС зібралися в Брюсселі для обговорення ряду питань безпеки, включаючи ситуацію на Донбасі і на Азовському морі.

Голова дипломатичної служби ЄС Федеріка Могеріні після зустрічі сказала, що Євросоюз готує допомогу районам, яким Росія завдала шкоди «незаконними діями» в акваторії Азовського моря. Федеріка Могеріні висловила надію, що порушення Росії на Азові «будуть припинені», але про санкції, за її словами, мова не йде.

Як повідомлялось, 12 жовтня президент Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 жовтня 2018 року «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні і Сході України, в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці».

У Держприкордонслужбі України до кінця року для захисту від вторгнення з моря буде створене нове Регіональне управління морської охорони, яке візьме під охорону весь морський кордон від Ізмаїла до Маріуполя.

Командувач ВМС України Ігор Воронченко зазначає, що ситуація в Азовському морі на даний момент дуже напружена, зважаючи на військовий потенціал, який Росія наростила в цьому регіоні. Однак він не вважає, що РФ може вдатись до великомасштабної морської десантної операції, оскільки невеликі глибини Азову не дозволяють використовувати великі десантні кораблі.