Свідок-чиновник у справі вбивства Гандзюк виїхав до Франції

Новини
Владислав Мангер, фото: facebook/gandziukgate

Голова Херсонської облради та місцевої ВО «Батьківщина» Владислав Мангер, який є свідком у справі вбивства Катерини Гандзюк, та якого активісти підозрюють у причетності до вбивства, 20 листопада вилетів до Франції. Про це Центру журналістських розслідувань повідомив друг і колега Катерини Гандзюк, журналіст Сергій Нікітенко.

“Знаю тільки, що він десь у Франції, і знаю, що він має квиток назад”, – сказав Сергій Нікітенко.

У прес-службі обласної ради повідомили, що Владислав Мангер знаходиться у відпустці з 19 листопада до 3 грудня, й додали, що підозри голові Херсонської обради не оголошували.

Попри це активісти такий раптовий від’їзд назвали підозрілим, оскільки у розпалі прийняття бюджету на наступний рік.  

“Було кілька затримань вже, тому я не знаю, може це пов’язано… Дуже дивним виглядає його відпустка під час бюджетного процесу. Зараз, коли готується бюджет, голова облради поїхав у відпустку за кордон – це дивно. Тим паче, він їздив у вересні останній раз кудись у відпустку, більше ніж на тиждень”, – сказав Сергій Нікітенко.

У матеріалі Центру журналістських розслідувань “За що і з ким боролась Катерина Гандзюк” повідомлялось, що у липні цього року Центр журналістських розслідувань опублікував низку матеріалів про причини лісових пожеж в Херсонській області.  Розслідування встановило, що після верхових пожеж деревина має промислову цінність і реалізується фірмою депутата обласної ради.

У матеріалах розслідування лісових  підпалів фігурує низка телефонних номерів, серед яких  і номер Сергія Торбіна, підозрюваного у організації нападу на Катерину Гандзюк. Зумисні підпали з метою продажу деревини Катерина повязувала з головою Херсонської обласної ради Владиславом Мангером.

У липні 2017 року Сергій Нікітенко опублікував журналістське розслідування “Есть предел:Кто вы, мистер Мангер?” про тіньовий бізнес та політичну корупцію депутатів та чиновників.

Мангер подав позов до Нікітенка, вимагаючи відео-спростування, і виграв справу. Але Верховний суд задовольнив касаційну скаргу журналіста і відмовив у задоволенні позову Мангера про визнання інформації недостовірною. Примітно, що за місяць до рішення Верховного суду Сергія Нікітенко побили невідомі, а ще через місяць облили кислотою і Катерину Гандзюк.

Нагадаємо, 31 липня на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Невстановлений чоловік облив її концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку госпіталізовано з хімічним опіком.

1 серпня Нацполіція перекваліфікувала кримінальне провадження, відкрите за фактом нападу на Катерину Гандзюк, за статтею Кримінального кодексу «замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю», зважаючи на інформацію про ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, отриманих постраждалою.

Згодом про підозру у нападі повідомили пяти особам: В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу, Сергію Торбіну і Микиті Грабчуку. Усі вони є колишніми учасниками АТО та членами Української добровольчої армії.

22 серпня речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив, що четверо з п’яти підозрюваних у нападі на Гандзюк зізналися у скоєнні злочину. Херсонський міський суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чотирьох із пяти підозрюваних у скоєнні нападу на Катерину Гандзюк. П’ятого підозрюваного, В’ячеслава Вишневського, суд вирішив взяти під цілодобовий домашній арешт до 20 жовтня.

13 вересня Апеляційний суд Херсонської області залишив без змін запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для трьох підозрюваних у нападі на радницю міського голови Херсону і активістку Катерину Гандзюк. Ще одному підозрюваному суд змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

4 листопада Катерина Гандзюк померла   київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

5 листопада ГПУ об’єднала два кримінальні провадження щодо умисного вбивства Гандзюк в одне, яке веде СБУ. Нацполіція Херсонської області завершила розслідування справи проти виконавців і організаторів злочину.

6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником може бути помічник народного депутата Паламарчука Павловський, який передавав гроші «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 5 листопада народний депутат Паламарчук заявив, що не має ніякого відношення до нападу на Гандзюк і звільнив  свого помічника Павловського.

12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права застави колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк.