РФ атакувала кораблі ВМСУ в міжнародних водах Чорного моря – МінТОТ

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: РИА Новости Крым

Кораблі Берегової охорони прикордонної службі ФСБ РФ та Чорноморського флоту Росії 25 листопада атакували та захопили катери та буксир Військово-Морських Сил України у міжнародних водах Чорного моря.

Про це повідомляє міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ), передає Центр журналістських розслідувань.

«РФ атакувала та захопила українські військові кораблі у міжнародних водах Чорного моря, тобто за межами лінії державного кордону України на морі, що тимчасово не контролюється Україною внаслідок окупації території АР Крим. Про це свідчать координати перебування військових суден «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу» в момент обстрілу та затримання їх військовими підрозділами РФ», – йдеться у повідомленні.

Фото: mtot.gov.ua

Як зазначили у відомстві, згідно ст.95 Конвенції ООН з морського права, військові кораблі користуються у відкритому морі повним імунітетом від юрисдикції будь-якої держави, крім держави, під прапором якої вони перебувають.

Крім того, відповідно до визначення, що міститься в Резолюції 3314 Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року напад збройними силами однієї держави на морські сили або флот іншої держави є актом агресії.

«Наголошуємо, що всі затримані українські військовослужбовці перебувають під захистом норм міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року. Особи, які організували та вчинили акт агресії та зухвало порушують норми міжнародного гуманітарного права повинні пам’ятати про невідворотність покарання», – наголосили у міністерстві.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти УКерченським каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 листопада СБУ спільно з військовою прокуратурою повідомила про підозрувісьмом офіцерам прикордонної служби ФСБ РФ та Збройних Сил Росії, які керували нападом на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

27 листопада прокуратура АРК розпочала досудове розслідування та відкрила кримінальне провадження за фактом порушення силовиками Росії, яка незаконно окупувала Крим, законів та звичаїв війни відносно військовополонених моряків ВМС України.