Україна проінформувала Арбітражний трибунал про загострення РФ ситуації в Керченській протоці і на морях

Новини

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН з морського права, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Україна звернула увагу на триваючу практику дискримінаційного переслідування українських та іноземних суден, які планують пройти через Керченську протоку до Маріуполя, Бердянська та інших українських портів», – відзначили в МЗС.

Також вказується, що своїми діями Росія фактично закрила Керченську протоку для всіх судів тому Україна та інші прибережні держави Чорного моря, включаючи Європейський Союз та Туреччину, рішуче засудили такі дії і закликають РФ забезпечити свободу проходу через Керченську протоку

«Останні дії, включаючи і обстріл та захоплення українських кораблів свідчать про свідому та цілеспрямовану ескалацію з боку Росії, створення перешкод для судноплавства, невиправдано тривалі зупинки суден під прапорами України та третіх держав, що спричинило значні економічні втрати. Звертає на себе увагу, що об’єктом таких невиправданих зупинок стали лише судна, які прямують до українських портів, судна, які рухалися до російських портів у Азовському морі, не зазнали подібних обмежень», – підкреслили в МЗС.

У зв’язку з цим Україна заявила протест проти дій Росії, довела їх до відома своїх союзників та шляхом звернення до Арбітражного трибуналу продемонструвала свій намір оскаржити поведінку Росії із застосуванням усіх наявних правових засобів.

Як повідомлялось, міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що Росія повністю заблокувала українські порти Маріуполь і Бердянськ на Азовському морі для заходу та виходу суден. Судноплавство здійснюється лише до російських портів на Азові.

Нагадаємо, 25 листопада ВМС України повідомили, що прикордонні кораблі Росії провели «відверто агресивні дії» проти малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» ВМСУ, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя на Азовському морі. Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран буксиру «Яни Капу». Після цього РФ перекрила Керченську протоку для судноплавства.

Після кількох годин очікування катери та буксир ВМСУ виришіли повернутись у Чорне море. Під час виходу з Керченскої протоки вже в нейтральних водах російські кораблі відкрили вогонь на ураженяпо корабельній групі ВМСУ. Катер «Бердянськ» було пошкоджено він втратив хід, катер «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були заблоковані. Після цього українські кораблі були атаковані і захоплені російськими військовими.

Вранці 26 листопада Росія відкрила для руху цивільних суден Керч-Єнікальський канал в Керченській протоці, який 25 листопада був закритий, щоб не допустити проходження катерів і буксира ВМС України з Чорного в Азовське море.