ЄСПЛ зобов’язав РФ надати інформацію про військовополонених моряків ВМСУ

Новини
Європейський суд з прав людини Фото: globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk / ZUMAPRESS.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у відповідь на звернення Кабінету міністрів України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник міністра юстиції – урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, передає Центр журналістських розслідувань.

«У відповідь на заяву Уряду України щодо захисту прав захоплених Росією моряків, Європейський суд з прав людини, відповідно до Правила 54 Регламену зобов’язав РФ надати інформацію щодо: захоплення моряків та юридичних підстав їхнього утримання; місця їхнього утримання; спричинених поранень та наданої медичної допомоги», – написав Ліщина.

Він додав , що цю інформацію уряд РФ має надати до наступного понеділка, 3 грудня.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Кабмін звернувся до ЄСПЛ із заявою про застосування попередніх заходів до військовополонених українських моряків, захоплених РФ в Керченській протоці, що передбачає їх звільнення та передачу Україні.