У Криму санаторій «Лівадія» продали компанії подсанкціонного мільярдера Малофєєва

Новини
Санаторій «Лівадія» Фото: livadiya-resort.ru

В окупованому Криму продали на аукціоні санаторій «Лівадія», до якого входять і три будівлі, які належать до Лівадійського палацу. На торгах перемогла компанія ТОВ «Курорт Лівадія», яка запропонувала за оздоровницю 509,6 млн рублів. Її кінцевим бенефіціаром є російський «православний олігарх» Костянтин Малофєєв, який знаходиться під західними санкціями.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство РИА Новости Крым.

Стартова вартість лота склала 396,6 млн руб. Згідно з протоколом про підсумки аукціону, в ньому взяли участь дві компанії – АТ «Санаторій «Лівадія» і ТОВ «Курорт Лівадія», яка і стала переможцем, запропонувавши за об’єкт 509,6 млн рублів.

АТ «Санаторій «Лівадія» створено 10 вересня 2018 року. Компанія зареєстрована в Сімферополі. Генеральним директором вказаний Олександр Биченко. Статутний капітал фірми складає 100 тис рублів.

ТОВ «Курорт Лівадія» засновано в лютому 2016 року і також зареєстровано в Сімферополі. Генеральний директор – Олексій Варфоломєєв. Компанія спеціалізується на діяльність санаторно-курортних організацій. Її засновником є московське ТОВ «Царьград». Компанією володіє російський бізнесмен, засновник телеканалу «Царьград ТВ», засновник Фонду святителя Василя Великого Костянтин Малофєєв.

Нагадаємо, Костянтин Малофєєв, за даними «Новой газеты» є одним з учасників наближеної до Кремля групи, яка в першій половині лютого 2014 року розробляла сценарій дестабілізації в Україні і захоплення Криму. Напередодні окупації півострова, в січні 2014 року «православний олігарх» Малофєєв привозив до Криму і в Київ «Дари волхвів» з гори Афон, серед охоронців яких був Ігор Гіркін (Стрєлков). Ще один ватажок «ДНР» – Олександр Бородай також працював у Малофєєва.

1 листопада «Совмін» окупованого Криму виставив на продаж санаторій «Лівадія» в селищі Лівадія на ПБК (стартова ціна лота – 396 млн рублів), в який входить і три будівлі, які належать до комплексу знаменитого Лівадійського палацу. На території оздоровниці є три об’єкти культурної спадщини регіонального значення: «Пральня з кімнатою для праски, початок ХХ століття», «Малий службовий будинок, початок ХХ століття», «Будинок світський, ХIХ століття».

Санаторій «Лівадія» Фото: livadiya-resort.ru

Як повідомлялось, 3 липня «влада» окупованого Криму продала на аукціоні за 1,5 млрд руб санаторії «Ай-Петрі», «Місхор» і «Дюльбер», вкрадених в України в ході «націоналізації по-кримськи» після анексії півострова. Всі здравниці купила ТОВ «Керуюча компанія інфраструктурних проектів» (УКІП) зі статутним капіталом в 12,5 тис руб, зареєстрована в Сімферополі в листопаді 2014 року. Її засновником є генерал-полковник Володимир Зарицький, колишній командувач Ракетних військ і артилерії РФ (2001-2008 рр).

Ця ж компанія незаконно  отримала 30 га землі вкраденого санаторію «Перлина» у Гаспрі, поруч із Ластівчиним гніздом для будівництва п’ятизіркового готелю.

Нагадаємо, за підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів в національних судах та Міжнародному кримінальному суді.