Блокування РФ Керченської протоки для України порушує міжнародне право – посольство США

Новини
Посольство США в Україні

Сполучені Штати Америки уважно стежать за ситуацією в Азовському морі і Керченській протоці, а також відзначають, що протидія законному транзиту України через Керченську протоку є порушенням міжнародного права. США закликають РФ негайно звільнити українських моряків і корабля, захоплені російським військовими.

Про це заявили в посольстві США в Україні у відповідь на запит агентства УНН, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми закликаємо Росію зберегти Керченську протоку відкритою і припинити переслідування міжнародного судноплавства в Азовському морі. Ми уважно стежимо за цією ситуацією і працюємо з нашими партнерами і союзниками. Ми закликаємо Росію повернути Україні кораблі і затриманих членів екіпажу і поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно-визнаних кордонів, що тягнуться до її територіальних вод. Сполучені Штати на найвищому рівні спілкувалися з нашими партнерами. Ми підтвердили нашу підтримку України перед обличчям російської агресії і підкреслили, що Росія повинна дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань. Протидія законному транзиту України через Керченську протоку є порушенням міжнародного права», – зазначили в посольстві.

Як повідомлялось, 18 грудня Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях. Резолюція висловлює стурбованість щодо мілітаризації Криму РФ та її агресією в частинах Чорного моря та в Азовському морі і засуджує застосування сили проти українських суден. ООН закликає РФ негайно звільнити захоплені нею українські кораблі та членів їх екіпажу. Крім того резолюція засуджує будівництво та відкриття РФ мосту через Керченську протоку і її дії проти комерційних кораблів і обмеження там судноплавства.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.