Військові РФ обстріляли кораблі ВМСУ в міжнародних водах – розслідування Bellingcat

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: РИА Новости Крым

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

Про це йдеться в результатах розслідування, оприлюднених на сайті Bellingcat, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У ФСБ стверджують, що перехоплення кораблів ВМСУ і їх обстріл були здійсненні нібито в «територіальних водах РФ». У той же час розслідувачі звертають увагу на те, що це не збігається з даними про місцезнаходження кораблів, які оприлюднила сама ж Росія.

«Інформація ФСБ, якщо вона достовірна, показує, що «Бердянськ» знаходився в 22,72 км від берега Криму, більш ніж на 500 метрів далі від заявлених Росією територіальних вод, коли по ньому був відкритий вогонь», – відзначають розслідувачі і нагадують, що згідно з конвенцією ООН з морського права 1982 року, учасниками якої є Україна і РФ, територіальні води простягаються не більше ніж на 12 морських миль (22,2 км) від берега.

Відстань між місцем, де був обстріляний «Бердянськ» і берегом Криму за даними, оприлюдненими ФСБ Фото: bellingcat.com

У Bellingcat також вказують, що 25 листопада 2018 року російські військові підрозділи вперше офіційно атакували військовослужбовців України.

Розслідувачі проаналізували опубліковане СБУ радіоперехоплення розмов військових РФ під час подій, відео умисного тарана російським військовим кораблем українського буксира «Яни Капу», заяву ФСБ щодо інциденту.

Пошкодження, завдані буксиру «Яни Капу» в результаті тарану російським кораблем Фото: bellingcat.com

Відзначається, що інформація з перехоплених розмов підтверджує два ранкових тарана російським кораблем «Дон» буксира «Яни Капу», як і зіткнення двох російських кораблів, внаслідок чого значні пошкодження отримав прикордонний сторожовий корабель РФ «Ізумруд».

Пошкодження, завдані буксиру «Яни Капу» в результаті тарану російським кораблем Фото: bellingcat.com

У розслідуванні також вказується, що українські кораблі, прямуючи до Азовського моря, зайшли в Керченську протоку і перебували «в територіальних водах Криму і материкової частини Росії». При цьому автори підкреслюють, що ні Україна, ні країни Заходу не визнають незаконну анексію Росією Криму та «розширення її територіальних вод». Крім цього, між Україною і РФ з 2003 року діє договір, який визначає Азовське море і Керченську протоку як внутрішні води України і Росії, дозволяючи вільний прохід через протоку.

Після того, як стало зрозуміло, що кораблі ВМСУ не зможуть пройти по заблокованії РФ Керченській протоці, близько 18:00 вечора 25 листопада вони спробували покинути даний район і повернутися в порт Одеса. Після цього російські військові стали їх переслідувати, здійснили обстріл і захопили.

«Російська ФСБ стверджує, що початкове перехоплення, як і попереджувальні постріли і, нарешті, вогонь по «Бердянську»- все сталося «в територіальних водах Росії». Однак це не відповідає даним про місцезнаходження, наведеним ними ж самими», – вказали в Bellingcat, проаналізувавши всі наведені в заяві ФСБ дані і координати щодо інциденту.

У той же час розслідувачі відзначають, що українська сторона, яка також стверджує про напад на кораблі в міжнародних водах, все ж не надала достатню офіційну інформацію з цього приводу і могла б надати більш точні дані щодо цього.

Також в дослідженні звертається увага на аудіозаписи, опубліковані виданням LIGA.net, де українські моряки подають міжнародний сигнал лиха Mayday і вказують свої координати N 44° 51′ 00”, E 36° 23′ 04”’: «Ця точка знаходиться південно -західніше місця, де Росія стверджує про обстріл «Бердянська», і також знаходиться за 12-мильною зоною і, таким чином, в міжнародних водах».

У Bellingcat також відзначають, що, судячи з пробоїн в українському катері «Бердянськ», російські військові цілилися саме в його рубку, де перебували українські моряки. Таким чином, вони відкрили вогонь не просто, щоб зупинити катер, а щоб завдати поранень членам екіпажу «Бердянська».

Пробоїни на катері «Бердянськ» в результаті обстрілу військовими РФ Фото: bellingcat.com

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».