У Москві військовополонених моряків ВМСУ помістили в СІЗО Лефортово і Матросская тишина

Новини
Московське СІЗО Лефортово Фото: РИА Новости

У СІЗО Лефортово помістили 21 військовополоненого моряка ВМСУ, які були етаповані з окупованого Криму до Москви, ще троє поранених українських військових знаходяться в медсанчастині ізолятора «Матросская тишина».

Про це повідомив в Facebook кореспондент Радіо Свобода Антон Наумлюк з посиланням на члена Громадської спостережної комісії (ОНК) Москви Когершин Сагіеву, передає Центр журналістських розслідувань.

«За інформацією члена ОНК Когершин Сагіевой, яка відвідала заарештованих українських військових в московському СІЗО Лефортово, там знаходиться 21 осіб. Троє поранених перебувають у медчастині ізолятора «Матросская тишина», також в Москві», – написав Наумлюк.

Російське видання «Дождь» також з посиланням на Когершин Сагіеву повідомило деякі подробиці спілкування членів ОНК з українськими моряками в СІЗО.

«Скарг на умови утримання немає», – сказав членам ОНК командир малого броньованого артилерійського катера ВМСУ «Бердянськ» Роман Мокряк.

В ізоляторі уточнили, що заарештованих українських військових переодягли в тюремний одяг, оскільки перебувати у військовій формі іноземної держави в «Лефортово» заборонено.

Нагадаємо, 30 листопада «уповноважений з прав людини в Республіці Крим» Людмила Лубіна повідомила, що всі заарештовані 24 військовополонені українські моряки, захоплені російським військовими на кораблях ВМСУ в Чорному морі, переміщені з окупованого Криму до Москви.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

Кабмін звернувся до ЄСПЛ із заявою про застосування попередніх заходів до військовополонених українських моряків, захоплених РФ в Керченській протоці, що передбачає їх звільнення та передачу Україні.