У Криму «суд» відхилив апеляції на арешт п’яти військовополонених моряків ВМСУ

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: ТАСС

«Верховний суд» окупованого Криму у вівторок, 25 грудня, відхилив апеляційні скарги на арешт п’яти військовополонених українських моряків, захоплених в Чорному морі російським військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію спільноти «Кримський процес» в Facebook.

«У «Верховному суді Криму» відбувся розгляд п’яти апеляційних скарг українських моряків: Сергія Чуліби, Андрія Шевченка, В’ячеслава Зінченка, Володимира Лісового та Андрія Драча. Три скарги було розглянуто суддею Андрієм Палієм, дві суддею Сергієм Погребняком. Прийняті за всіма скаргами рішення ідентичні – суд скорочує термін утримання під вартою з 25 до 24 січня, залишаючи в іншому скарги без задоволення», – йдеться в повідомленні.

Як відзначили в «Кримському процесі», основні доводи захисту зводилися до того, що затримані моряки є військовослужбовцями, які були захоплені в період військового конфлікту, а отже знаходяться в підсудності військових судів РФ і можуть вважатися військовополоненими. У всіх апеляційних скаргах вказувалася норма Женевської конвенції, яка забороняє утримувати військовополонених в тюремних умовах слідчого ізолятора.

Крім того, у випадку з Зінченко, Лісовим та Драчем захист відзначав, що у них є родичі або близькі на території Криму.

Раніше, аналогічні рішення за апеляціями на арешт було прийнято по 10-ти морякам: Михайлу Власюку, Богдану Головашу, Сергію Попову, Володимиру Варімезу, Андрію Оприско, Сергію Цибізову, Юрію Будзило, Роману Мокряку, Віктору Беспальченко і Владиславу Костишину.

Таким чином, на сьогоднішній день «Верховний суд Криму» відхилив 15 апеляційних скарг по військовополоненим морякам ВМСУ.

У середу, 26 грудня, в «Верховному суді Криму» відбудеться розгляд ще п’яти скарг українських моряків: командирів катера «Нікополь» Богдана Небилиці і буксира «Яни Капу» Олега Мельничука, командира дивізіону ВМСУ Дениса Гриценко, а також матросів Олега Семидоцького і Юрія Без’язичного.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.