У СЗРУ не бачать підстав для звільнення Семочка після виявлення громадянства РФ у його родичів

Новини
1-й заступник керівника Служби зовнішньої розвідки України Сергій Семочко Фото: Youtube Телеканал ZIK

Голова Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ) Єгор Божок не бачить підстав для звільнення або відсторонення від посади свого першого заступника Сергія Семочка після того, як контррозвідка СБУ підтвердила наявність громадянства РФ у його цивільної дружини і її дочки.

Про це йдеться у відповіді голови СЗРУ на інформаційній запит агентства УНІАН, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, агентство попросило дати роз’яснення, чи не має наміру голова Служби зовнішньої розвідки у зв’язку з підтвердженою інформацією про російське громадянство родичів Сергія Семочка позбавити його допуску до державної таємниці, відсторонити його від виконання службових обов’язків та рекомендувати президенту звільнити Сергія Семочка із займаної посади

«Повідомляю, що відповідно до статей 22 та 26 Закону України «Про державну таємницю» допуск до державної таємниці та його скасування належить до виключної компетенції СБУ», – зазначив Божок.

«Наразі відповідно до вимог чинного законодавства правові підстави для звільнення чи відсторонення вищезазначеної особи від виконання службових обов’язків відсутні», – додав голова СЗРУ.

Нагадаємо, 2 жовтня у програмі «Наші Гроші з Денисом Бігусом» вийшло розслідування журналістки Лесі Іванової «Розвідкою по нирках», в якому йдеться про те, що сім’я першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка володіє елітними будинками у Київській області загальною вартістю понад 200 млн грн., хоча в останні роки родина не мала значних доходів. Також, за даними журналістів, найближчі родичі Семочка крім українського, мають і російське громадянство.

3 жовтня детективи НАБУвідкрили за матеріалами розслідування програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення Сергія Семочка.

16 жовтня, у СБУ заявили, що перевіряють інформацію, оприлюднену в журналістському розслідування щодо Сергія Семочка у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за статтею Кримінального кодексу про державну зраду.

Водночас сам Семочко виступив з коментарем з приводу журналістського розслідування, назвавши його «замовним», та заявивши, що не має стосунку до будинків під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його дружина має виключно громадянство України.

17 жовтня на засіданні Комітету Ради з питань запобігання та протидії корупції глава СЗРУ Єгор Божок заявив, що немає правових підстав для відсторонення від посади Сергія Семочко.

СЗРУ відмовилась надавати інформацію щодо грошового забезпечення, отриманого першим заступником керівника служби Сергія Семочка з моменту призначення на посаду та порадила звертатись особисто до нього.

Семочко подав позов до суду на журналістів програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» за розслідування про майно і російські паспорти його родини.

Департамент контррозвідки СБУ підтвердив, що цивільна дружина Сергія Семочка та її донька мають громадянство РФ.

СЗРУ засекретила інформацію про премії, стягнення і службові розслідуваннях щодо першого заступника голови служби Сергія Семочка.

Сергій Семочко до окупації Криму працював у Головному управління СБУ в АРК, потім був керівником економічної контррозвідки СБУ, очолював Головне управління СБУ в Києві та Києвській області. Улітку 2018 року Семочко був призначений першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки України.