Згорілий в Чорному морі танкер MAESTRO не пустили в російський порт через санкції США – Reuters

Новини
Палаючі у Чорному морі танкери-газовози CANDY і MAESTRO Фото: МЧС РФ

Одному із згорілих в Чорному морі танкеру-газовозу MAESTRO через санкції США заборонили заходити в російський порт Темрюк, де він раніше завантажував скраплений газ для його перевезення на Близький Схід. У зв’язку з цим могло бути прийнято рішення про перевантаження газу з танкера CANDY на рейдовій стоянці в нейтральних водах, під час якого і виникла пожежа.

Про це повідомляє агентство Reuters, передає Центр журналістських розслідувань.

«Танкеур MAESTRO заборонили використовувати порт Темрюк на півдні Росії власники його єдиного газового терміналу «Мактрен-Нафта», де раніше він завантажував зріджений нафтовий газ російського і казахського походження для експорту на Близький Схід, повідомили два галузевих джерела. Судна могли вдатися до перекидання палива між ними – ризикований маневр, особливо якщо вони переправляють горюче паливо – якщо у них немає доступу до порту для навантаження», – пише агентство.

Міністерство транспорту РФ повідомило, що два танкери загорілися при перевантаженні газу у відкритому морі в штормових умовах.

Джерело в міністерстві зазначило, що Росія дозволяє заправку газу тільки в трьох місцях в регіоні – у всіх наземних портах. «Всі перевезення між суднами, особливо таких небезпечних вантажів, до того ж в штормову погоду і взимку, викликають великі питання», – сказав він.

Джерело сказало, що не знає, чи було заборонено танкеру заходити в порт Темрюк, але додало, що це було в межах прав власників газонаповнювального терміналу.

Російська компанія «Мактрен-Нафта» виявилася не доступною для коментарів. Порт Темрюк не відповів на запит про коментар. Reuters не вдалося зв’язатися з власниками суден.

Танкери MAESTRO і CANDY були включені до списку санкцій США в 2018 році через доставку палива в Сирію.

Reuters також пише, що обидва танкери належать турецькій компанії Milenyum Denizcilik Gemi, яка була включена в список санкцій США у 2015 році за організацію поставок зрідженого нафтового газу і газойля в контрольовані урядом Сирії райони країни.

Як повідомлялося, 21 січня в Чорному морі в районі Керченської протоки на танкері-газовозі MAESTRO (прапор Танзанії, екіпаж 15 чоловік, громадяни Туреччини та Індії) стався вибух під час перевалки газу на другий танкер-газовоз CANDY (прапор Танзанії, екіпаж 17 чоловік, громадяни Туреччини та Індії). Обидва судна загорілися. Моряки змушені були рятуватися, стрибаючи в воду. Загинули щонайменше 10 людей.

Згорілі у Чорному морі неподалік Керченської протоки танкери-газовози CANDY (IMO: 9005479) та MAESTRO (IMO: 8810700) раніше заходили до закритих Україною портів окупованого Криму та займались незаконним перевезенням газу з Керчі до Сірії і Ливану. Вони належать турецькій компанії MILENYUM DENIZCILIK GEMI, яка перебуває у «сірійському санкційному списку США».

У Краснодарському краї РФ слідчими органами Південного слідчого управління на транспорті СК Росії порушено кримінальну справу за фактом загибелі двох і більше осіб на судах в нейтральних водах Чорного моря за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.109 КК РФ (спричинення смерті по необережності двом і більше особам).

В результаті пожежі на танкерах 10 людей загинули, 10 – вважаються зниклими безвісти, 12 – врятовані.

22 січня врятованих моряків доставили буксиром в окуповану Керч і розмістили міській лікарні №1.