Туреччина заздалегідь сповістила Україну про візит консулів в Крим для впізнання загиблих моряків

Новини
Генконсул Турції у Новоросійську Юнус Емре Озігджі в Керчі, 22 січня 2019 р. Фото: РИА Новости

Турецька сторона заздалегідь офіційно поінформувала Україну про візит турецьких консулів на тимчасово окуповану територію Криму для надання консульської допомоги в зв’язку з загибеллю громадян Туреччини під час пожежі на танкерах MAESTRO і CANDY в Чорному морі.

Про це повідомив у мікроблозі Twitter посол України в Туреччині Андрій Сибіга, передає Центр журналістських розслідувань.

«Українська сторона дипканалами була поінформована про наміри турецьких консулів відвідати окупований Крим для надання першочергової консульської допомоги у зв’язку із загибеллю громадян Туреччини внаслідок інциденту з двома суднами 21 січня», – написав Сибіга.

«Ця ситуація жодним чином не змінює тверду позицію Туреччини щодо Криму, яка полягає у невизнанні окупації українського півострова Росією, і, за запевненнями турецької сторони, є вимушеним кроком, зумовленим терміновими гуманітарними обставинами», – підкреслив український дипломат.

При цьому Сибіга назвав «ганьбою» дії російських ЗМІ, які, за його словами, «перетворили рутинний консульський візит на чорну піар-акцію і завідомо програшно намагаються просунути свій наратив про начебто міжнародне «визнання» Криму, якого немає і не буде, спекулюючи навіть на людських трагедіях, на людських смертях».

Як повідомляє агентство РИА Новости Крым, увечері 22 січня Генеральний консул Турецької Республіки у російському Новоросійську Юнус Емре Озігджі прибув до Керчі. Дипломат відразу ж попрямував на борт буксира «Меркурій», на якому знаходилися врятовані і загиблі моряки з палаючих в Чорному морі танкерів.

Як повідомлялося, 21 січня в Чорному морі в районі Керченської протоки на танкері-газовозі MAESTRO (прапор Танзанії, екіпаж 15 чоловік, громадяни Туреччини та Індії) стався вибух під час перевалки газу на другий танкер-газовоз CANDY (прапор Танзанії, екіпаж 17 чоловік, громадяни Туреччини та Індії). Обидва судна загорілися. Моряки змушені були рятуватися, стрибаючи в воду. Загинули щонайменше 10 людей.

Згорілі у Чорному морі неподалік Керченської протоки танкери-газовози CANDY (IMO: 9005479) та MAESTRO (IMO: 8810700) раніше заходили до закритих Україною портів окупованого Криму та займались незаконним перевезенням газу з Керчі до Сірії і Ливану. Вони належать турецькій компанії MILENYUM DENIZCILIK GEMI, яка перебуває у «сірійському санкційному списку США».

У Краснодарському краї РФ слідчими органами Південного слідчого управління на транспорті СК Росії порушено кримінальну справу за фактом загибелі двох і більше осіб на судах в нейтральних водах Чорного моря за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.109 КК РФ (спричинення смерті по необережності двом і більше особам).

В результаті пожежі на танкерах 10 людей загинули, 10 – вважаються зниклими безвісти, 12 – врятовані.

22 січня врятованих моряків доставили буксиром в окуповану Керч і розмістили міській лікарні №1.