У Криму обвинувачених в «тероризмі» беруть на профоблік та переводять на посилений режим

Новини
Наріман Мемедемінов і Сервер Мустафаєв

В окупованому Криму, згідно нових законів РФ про посилення утримання обвинувачених за «терористичними статтями» КК, ув’язнених в СІЗО Сімферополя беруть на профілактичний облік та переводять в камери з більш жорсткими умовами утримання.

Про це повідомляє російське видання «Нова газета», передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, активіста і громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова, обвинуваченого «в публічних закликах до терористичної діяльності» за кілька відеороликів 2013-2014 років на YouTube-каналі, перевели на спецпост – камеру для двох ув’язнених.

При цьому йому надали рапорт, складений начальником режиму Сімферопольського СІЗО Дмитром Луценко, в якому говориться, що Мемедемінов взятий на профілактичний облік як фігурант справи терористичної спрямованості. За словами автора документа, профоблік вводиться для ув’язнених, які «вивчають, поширюють, пропагують екстремістську ідеологію», щоб не допустити її поширення серед інших ув’язнених. Мемедемінов відмовився підписувати рапорт, після чого був переведений на спецпост.

Аналогічний рапорт про взяття на профоблік було надано фігуранту справи визнаної в Росії терористичної організації Хізб ут-Тахрір кримськотатарському активісту і координатору громадського об’єднання «Кримська солідарність» Серверу Мустафаєву.

З початку 2019 року в Росії набули чинності нові правила жорсткості режиму перебування під вартою і в ув’язненні фігурантів справ терористичної та екстремістської спрямованості (всього по 14 статтями КК РФ), а також засуджених і обвинувачених у вчиненні диверсій, бандитизмі та замаху на життя співробітника правоохоронних органів. Нові умови режиму передбачають обов’язкове перебування у в’язниці не менше року на початку терміну відбування покарання. На думку авторів законів, такий тюремний режим нібито дозволить запобігти поширенню екстремістської ідеології серед ув’язнених.

Крім того, тепер ФСВП може переводити ув’язнених в інші колонії, якщо «є інформація про їх прихильність ідеології тероризму, сповідуванні, пропаганді або розповсюдження ними такої ідеології».

Як повідомлялось, 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів. 12 грудня 2018 року «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Мемедемінова ще на два місяці – до 18 лютого 2019 року.

 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едему Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував кримськотатарських активістів Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова.