Біля адмінмежі з Кримом активісти привітали Едема Бекірова з Днем народження

Новини
Фото: Facebook Светлана Шворак

У Генічеському районі Херсонської області поблизу адміністративної межі з окупованим Кримом відбулась акція на підтримку затриманого ФСБ кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якому 6 лютого виповнилось 58 років.

Про це повідомляє медіа-центр «IPC-Генічеськ», передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні день народження Едема Бекірова. Ми проводимо мирну акцію, щоб увесь світ побачив, як Україна бореться з російською окупацією. Едеме, тримайся, ми з тобою!», – відзначив під час спілкування із журналістами один з організаторів акції, голова Генічеської районної громадської організації «Фонд Чорнобиля» Віктор Захаркін.

У перебігу акції її учасники розгорнули біля дороги, що веде до контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар» на адмінмежі з Кримом, плакати із закликами звільнити Едема Бекірова.

Фото: Facebook Медіа-центр «ІРС- Генічеськ»

Фото: Facebook Медіа-центр «ІРС- Генічеськ»

Фото: Facebook Медіа-центр «ІРС- Генічеськ»

За словами родичів, у Бекірова діабет, ампутована частина ноги, 4 шунти у серці і інші проблеми зі здоров’ям. Незважаючи на вимоги адвокатів і правозахисників негайно відпустити його на свободу, активіст вже більше місяця перебуває під арештом в СІЗО Сімферополя.

Член Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова – дружина політв’язня Эдема Бекірова Фото: Facebook Медіа-центр «ІРС- Генічеськ»

Фото: Facebook Медіа-центр «ІРС- Генічеськ»

Фото: Facebook Медіа-центр «ІРС- Генічеськ»

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.