У Криму «суд» продовжив арешт кримськотатарському активісту Бекірову на два місяці

Новини
Едем Бекиров у «Київському райсуді» Сімферополя 7 лютого 2019 р Фото: Facebook Антон Наумлюк

В окупованому Криму «Київський райсуд» Сімферополя продовжив на два місяці – до 12 квітня – арешт кримськотатарському активісту Едему Бекірову, якого ФСБ звинувачує в нібито незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів.

Відповідне рішення «суд» ухвалив увечері 7 лютого, повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Арешт продовжено до 12 квітня 2019 року», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів, на засіданні «слідчий» попросив продовжити термін арешту для Бекірова, який є інвалідом 1-ї групи, оскільки він нібито «може сховатися від органів слідства, може займатися далі злочинною діяльністю, чинити тиск на свідків і знищити докази».

«Держобвинувач підтримав клопотання слідства, зазначивши, що у Бекірова, крім російського громадянства, є і українське, і він «може втекти на територію суміжної держави»», – розповіли в «Кримській солідарності».

У свою чергу адвокат активіста Іслям Веліляєв вказав, що його підзахисний може перебувати під більш м’яким запобіжним заходом, оскільки він раніше не судимий, обвинувачується у злочині, докази якого у слідства ґрунтуються лише на свідченнях засекреченого свідка. Також адвокат нагадав про тяжкий стан здоров’я Бекірова.

Однак «суд» підтримав клопотання «слідства» і продовжив термін арешту Бекірова.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • 13 грудня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці – до 11 лютого 2019 року.
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.