Архієпископ Климент закликав ввести санкції щодо РФ за знищення Української православної церкви у Криму

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент біля заблокованого храму в СімферополіФото: Facebook Andrii Klymenko

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент проситиме міжнародну спільноту застосувати персональні санкції проти організаторів знищення Української православної церкви у Криму, якщо окупанти відберуть Кафедральний собор у Сімферополі.

Про це він заявив на прес-конференції у виданні «Главком», передає Центр журналістських розслідувань.

«Я хочу звернутися до міжнародної спільноти, до послів європейських країн, Сполучених Штатів Америки, Канади в Україні, щоб вони особисто взяли ситуацію під свій контроль. І щоб у разі посилення (тиску – ред.) і ліквідації української церкви на теренах Криму були введені персональні санкції», – сказав він.

Архієпископ уточнив, що проситиме про застосування санкцій не лише щодо тих, хто підписав постанову про розірвання угоди про надання Кримській єпархії УПЦ (КП) приміщення Кафедрального собору в Сімферополі, а й безпосередньо проти керівництва Росії.

За його словами, він очікує від Міністерства юстиції порушення справи щодо арешту активів РФ на території України.

Архієпископ Климент вважає, що в разі ліквідації Кафедрального собору вісім кримських парафій, розташованих у сільській місцевості, теж припинять свою діяльність, і таким чином українську церкву на півострові буде знищено.

Відзначається, що окупанти вимагають звільнити приміщення на початку березня.

Нагадаємо:

  • На початку 2016 року Кримське єпархіальне управління УПЦ Київського патріархату за рішенням «Арбітражного суду Республіки Крим» позбавили частини приміщення в центрі Сімферополя, в якому розміщується Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги.
  • 14 червня 2016 року «Апеляційний суд Севастополя» зобов’язав Кримську єпархію УПЦ КП сплатити «Міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим» півмільйона рублів штрафу і звільнити 112 кв. м на першому поверсі Кафедрального собору в Сімферополі.
  • 8 листопада 2016 року в Сімферополі представники так званого «Фонду майна Криму» намагалися опечатати перший поверх Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ КП. Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент закликав світову спільноту захистити національні, культурні та релігійні права громадян України в Криму.
  • 31 серпня 2017 року російські силовики заблокували Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги УПЦ КП. Храм був оточений бійцями спецназу. Російські судові пристави, не надавши жодних документів архієпископу Клименту, винесли церковне майно з каплиці Кафедрального собору. При цьому вони не складали опис речей, і не пропонували архієпископу підписати жодний акт про вилучення церковного майна.