Siemens продовжить нарощувати інвестиції в РФ, незважаючи на поставку контрабандних турбін у Крим

Новини
Фото: 100r.org

Глава Siemens назвав поставку російськими партнерами в Крим в обхід санкцій газових турбін німецького концерну «прикрим інцидентом», який не додав міцності у відносинах.

Про це Джо Кезер заявив в інтерв’ю DW на Мюнхенській конференції з безпеки, передає Центр журналістських розслідувань.

Однак Кезер вважає це одиничним випадком. Компанія може наростити інвестиції в Росії і планує там ряд нових проектів.

«Випадок з турбінами в Криму – не дуже хороший приклад того, що надійність (партнерських відносин, – ред.) є важливою величиною. Це дуже прикрий інцидент, який не додав міцності нашим відносинам. З іншого боку, Siemens працює в Росії, можна сказати, майже з заснування компанії, майже 170 років. Ми дуже тісно співпрацюємо з нашими російськими партнерами, такими, як «Газпром», «Новатек», «Роснефть». У нас склалися з ними дуже хороші партнерські і довірчі відносини. Я думаю, що історія з турбінами – це одиничний випадок. І не можна перекладати провину на інших. Ми охоче працюємо в Росії, маємо намір просувати локалізацію виробництва там», – сказав він.

«Ми активно займаємося локалізацією виробництва в Росії, ми також інвестуємо значні кошти в цифрові технології. Мова йде про 100 мільйонів євро. Так що обсяг інвестицій швидше виросте, ніж знизиться. Але це, звичайно, залежить від того, як ми зможемо скористатися наявними можливостями для бізнесу», – додав Кезер.

Джо Кезер фото: DW

Нагадаємо:

  • 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.
  • 28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».
  • 4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.
  • 2 листопада, під час засідання Арбітражного суду Москви представник «Технопромекспорт» повідомив, що Siemens представив російській компанії перед засіданням суду письмові пояснення, згідно з якими газові турбіни були вироблені не спільним підприємством «Сіменс технології газових турбін», а німецькою Siemens AG.
  • 14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року.

    Газові турбіни Siemens у Камишовій бухті Севастополя Фото: Youtube TMPFM2

  • 1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens.
  • В серпні 2018 року компанія Siemens і його спільне з «Силовими машинами» підприємство – «Сіменс технології газових турбін» – подали до Верховного суду РФ касаційну скаргуна рішення нижчестоящих судів, які відмовили концерну в позові до структур Ростеху про визнання недійсними договорів на поставку газових турбін, а також повернення цього обладнання.
  • В жовтні 2018 року Верховний суд РФ відмовився розглядати касаційну скаргу ТОВ «Сіменс технології газових турбін» і Siemens Aktiengesellschaft на рішення судів нижчих інстанцій, які відмовили німецькому концерну в позові до структур «Ростеха» – ВАТ і ТОВ «Технопромэкспорт» про незаконність поставок турбін Siemens в обхід санкцій Євросоюзу для ТЕС, що будуються в анексованому Криму.
  • Прокуратура Гамбурга проводить розслідування стосовно трьох співробітників німецького концерну Siemenes в зв’язку незаконним постачанням турбін Siemens в обхід санкцій Євросоюзу для ТЕС, які будуються в Криму.